Svijet

Akcija kod postrojenja za gorivo u Boliviji, stradalo šest osoba

Akcija kod postrojenja za gorivo u Boliviji, stradalo šest osoba
Foto: Tanjug/AP | Akcija kod postrojenja za gorivo u Boliviji, stradalo šest osoba

LA PAZ - Najmanje šest osoba poginulo je u akciji bezbjednosnih snaga Bolivije, koja je pokrenuta kako bi se obezbijedilo snadbijevanje gorivom iz postrojenja koje su blokirale pristalice bivšeg predsjednika Eva Moralesa.

Kancelarija javnog branioca i zdravstveni zvaničnici objavili su podatke o žrtvama, dan nakon nasilja u gradu Alto, u blizini La Paza.

Ljudi koji su se okupljali u katoličkoj crkvi kako bi oplakivali mrtve rekli su da su na njih pucale snage bezbjednosti, prenosi AP.

Policija i vojnici ispratili su rezervoare za gorivo iz postrojenja usred nestašice hrane i benzina u nekim bolivijskim gradovima.

Demonstranti su pokušavali da raznesu postrojenje za gorivo eksplozivima, što je moglo da izazove "veliku tragediju", rekao je privremeni ministar odbrane Fernando Lopez.

Rojters je sinoć prenio da su policijske i vojne snage koristile oklopna vozila i helikoptere kako bi odblokirale pristup postrojenju u gradu Alto, u blizini prijestonice La Paz.

Helikopteri su nadletali puteve oko fabrike Senkata, kojom rukovodi javno preduzeće YPFB, a koje su demonstranti blokirali gomilom zapaljenih guma, dodaje Rojters, pozivajući se na izjave svjedoka.

Pojedini gradovi u Boliviji prijavili su nedostatak hrane i benzina zbog protesta pristalica Moralesa.

Bolivija je u stanju turbulencije od izbora 20. oktobra na kojima je, prema međunarodnoj reviziji, bilo nepravilnosti. Bivši predsjednik Evo Morales podnio je ostavku 10. novembra nakon protesta protiv njega i pritiska snaga bezbjednosti, ali njegove pristalice protive se privremenoj vladi koja je zauzela njegovo mjesto.

Učesnici protesta zahtijevaju povratak Moralesa, koji je dobio azil u Meksiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije