Svijet

Al Kaida prijeti Makronu

Al Kaida prijeti Makronu
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Al Kaida prijeti Makronu
Srna

PARIZ - Teroristička grupa "Al kaida u islamskom Magrebu (AKIM) zaprijetila je predsjedniku Francuske Emanuelu Makronu zbog komentara o islamu i karikaturama islamskog proroka Muhameda objavljenim u satiričnom magazinu "Šarli Ebdo".

Grupa je pozvala pristalice da ubiju svakog ko vrijeđa muslimanskog proroka.

"Ubijanje bilo koga ko vrijeđa proroka je pravo svakog muslimana", piše agencija AFP, pozivajući se na saopštenje AKIM-a.

U saopštenju grupe navodi se da je bojkot francuskih proizvoda "dužnost", ali da to nije dovoljna osveta za Makronove izjave.

Grupa je francuskog lidera opisala kao "mladu, neiskusnu i bolesnu osobu koja ima malo mozga i insistira na vrijeđanju proroka", prenio je Sputnjik.

Odnosi Francuske i jednog dijela islamskog svijeta nedavno su narušeni, nakon ubistva nastavnika Samjuela Patija u predgrađu Pariza zbog prikazivanja karikatura Muhameda tokom lekcije u školi u vezi sa slobodom govora.

U kuranu se ne pominje zabrana crtanja Boga ili proroka Muhameda, ali se tvrdokorni i ekstremni muslimani protive karikaturama i smatraju da je njihovo crtanje "blasfemija koju treba kazniti smrću".

Makron je osudio ubistvo nastavnika i opisao ga kao heroja koji je bio oličenje vrijednosti francuskog društva i da je njegova odluka da prikaže karikature zaštićena pravom slobode govora u Francuskoj.

Predsjednik Francuske posthumno je odlikovao Patija najvišim civilnim odlikovanjem.

Makron je odlučio da karikature budu prikazane na vladinim zgradama širom Francuske, što je još više razljutilo islamske narode.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije