Svijet

Američka odmazda u Siriji može biti i napad na rusku bazu Hmejmim

Američka odmazda u Siriji može biti i napad na rusku bazu Hmejmim
Foto: N.N. | Američka odmazda u Siriji može biti i napad na rusku bazu Hmejmim

Vašington razmatra mogućnost vojnog odgovora na navodni hemijski napad u sirijskom gradu Dumi, saopšteno je iz američke uprave.

Upravo zbog ove novonastale situacije Donald Tramp je otkazao put u Latinsku Ameriku.

Nije rečeno koje bi to mjere mogle biti, ali se ističe da bi se napadi mogli provesti na ciljeve koji su navodno povezani s programom hemijskog oružja u Siriji.

Ruski stručnjaci nisu pronašli tragove hemijskog oružja u Dumi

Sirija i Rusija su pozvali predstavnike Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) da posjete mjesto navodnog napada, jer ruski stručnjaci koje je Ministarstvo odbrane Rusije poslalo da istraži navodnu upotrebu hemijskog oružja u sirijskoj Dumi nisu pronašli tragove trovanja hlorom ili sarinom.

Međutim, Institut Tahrir za bliskoistočnu politiku u Washingtonu, prema Reutersu, ukazuje da bi meta mogla biti i ruska vazduhoplovna baza Hmejmim u sirijskoj pokrajini Latakija.

Borbena gotovost ruske flote na najvišem nivou

Takođe, neki mediji su prenijeli da je rusko Ministarstvo odbrane izdalo naredbu da se borbena gotovost ruske crnomorske flote podigne na najviši nivo i da je izdato upozorenje za eventualni napad nakon što je primijećeno da su vojni brodovi koalicionih snaga za Siriju, predvođenih SAD, Velikom Britanijom i Francuskom, krenule ka Siriji.

Američku najavu mogućih napada na Siriju i rusko upozorenje da bi to ovoga puta moglo da ima velike posljedice po SAD vojni i politički analitičari tumače kao najveći rizik od konfrontacije atomskih sila.

Podsjetimo, zapadne zemlje i zalivske monarhije tvrde da je sirijska vojska 7. aprila izvela hemijski napad na grad Dumu, gdje su se teroristi predali sirijskoj vojci i pristali na evakuaciju. Rusija opovrgava ove informacije, koje se temelje na nekoliko izjava, snimki i fotografija koje su objavile takozvane Bijele kacige.

Tramp prijeti vojnom akcijom u Siriji

Američki predsjednik Donald Tramp je izjavio kako Vašington ima široki spektar mogućnosti za vojnu akciju u vezi s navodnim kemijskim napadom koji je osudio i naveo da će sirijski predsjednik Bašar el Asad platiti "visoku cijenu" za to.

On je na Tviteru okrivio i ruskog predsjednika Putina, kao i Iran zbog podrške, kako je naveo, "životinji Asadu". Tramp je dodao da "u bezumnom hemijskom napadu" ima mnogo mrtvih, uključujući žene i djecu, prenosi Rojters.

Opozicijski aktivisti saopštili su da je 40 ljudi ubijeno u hemijskom napadu u subotu naveče u predgrađima sirijske prestonice i optužili su sirijsku vladu za taj napad.

Putin upozorio na provokacije i spekulacije

Kremlj je saopštio u ponedjeljak da je predsjednik Vladimir Putin u telefonskom razgovoru s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel pozvao na oprez u odgovoru na navodni napad otrovnim gasom u Siriji.

Kremlj navodi u saopštenju da su Merkel i Putin u ponedjeljak u telefonskom razgovoru raspravljali o navodnom napadu. Dodaje da je Putin upozorio na "provokacije i spekulacije" u toj temi.

Putinov portparol Dmitrij Peskov ranije je izjavio kako bi bilo neodgovorno izvlačiti bilo kakve zaključke prije nego što se održi istraga, prenosi Associated Press.

Nova "hemijska kriza" u Siriji veoma opasna

Nova “hemijska kriza” u Siriji je puno opasnija od prethodnih, jer je puna mogućih akcija s nepredvidivim posljedicama. Zemlje uključene u situaciju raspiruju strasti i šire propagandu koja često nema veze sa zdravim razumom ili logikom.

Ruska vojska u Siriji je nekoliko puta upozorila na predstojeću ozbiljnu provokaciju s ciljem da Damask bude optužen za upotrebu hemijskog oružja.

Lavrov je podsjetio da je ruska vojska u Siriji više puta upozorila, a da su i sirijske vlasti govorile o tome, da se se priprema ozbiljna provokacija s ciljem da Damask bude optužen za upotrebu otrovnog agensa protiv civila, prenio je TASS.

"Već smo imali priliku da komentarišemo sadašnju situaciju prije nego što je ona postala realnost", naveo je on.

Američki snovi o rušenju Asada se neće lako ostvariti

Nedavno je postalo jasno da se američki snovi o rušenju Asada neće ostvariti i Vašington je zbog toga sve skloniji pokretanju vojnih operacija protiv Sirije. Tako je krajem februara američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli istakla da postoji mogućnost ponovnog raketnog napada američkih snaga na Siriju kao što je to bio slučaj prošle godine, ukoliko se ponovo utvrdi da je Damask koristio hemijsko oružje, a trenutni navodni “hemijski napad” je odličan izgovor za to.

Na posljednjoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN ona je rekla da će SAD "odgovoriti na hemijski napad, bilo da Savjet bezbjednosti odluči da djeluje po pitanju tog napada ili ne" prenio je Rojters.

Rusija ovaj put neće biti nijemi posmatrač

Rusija ovog puta sigurno neće posmatrati napade s vana.

Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzija izjavio da je Moskva upozorila SAD o "teškim posljedicama" ukoliko izvedu napad na snage sirijske vlade zbog izvještaja o napadu hemijskim oružjem na pobunjenički grad Dumu.

"Nije bilo nikakvog napada hemijskim oružjem", kazao je Nebenzija na sjednici Savjeta bezbjednosti UN.

On je naveo da je Rusija "relevantnim kanalima već uputila poruku SAD da bi korišćenje oružane sile, pod lažnim izgovorom, protiv Sirije - gdje se, na zahtjev legitimne vlade te zemlje, nalaze ruske trupe - moglo da vodi teškim posljedicama".

Sirijska vojska je u stanju pune pripravnosti za odbijanje inostrane agresije, a Rusi, po izvještaju američkih zvaničnika, ometaju i blokiraju rad američkih dronova i bespilotnih lethelica.

Ruska vojska navodno blokira rad bespilotnih letjelica iznad Sirije

Prema američkim zvaničnicima, Rusi su blokirali manje američke bespilotne letelice nekoliko nedjelja prije niza navodnih hemijskih napada na civile u istočnoj Goti.

Američki zvaničnici kažu da je ruska vojska blokirala GPS signale letjelica zbog zabrinutosti o osveti američke vojske. 

Dodali su i kako je tehnologija za ometanje dosta sofisticirana. Portparol Pentagona nije izjavio da li je blokada GPS signala proutrokovala ijedan pad letjelice i dodao- "Američka vojska radi protumjere i zaštitne mjere kako bi osigurala sigurnost naših komandira, bespilotnih letjelica, naših snaga i misija koju podupiru."

Čelnik Odbora za obranu Državne Dume , Vladimir Šamanov, komentarišući ove navode je potvrdio kako Rusija ima resurse i sredstva za takve operacije.

“Da, naravno, ovo je moguće. Što ćemo, samo gledati i dopustiti da tamo provode svoje nakazne akcije? Imamo snage i sredstva za to. Ako se to učinilo, onda bismo trebali pozdraviti našu vojsku, jer se aktivno suprotstavlja njihovom bijesu. Oni nisu ni pozvani u Siriju. Stoga ne postoji ništa što tamo smije letjeti “, rekao je Šamanov.

Ne postoji dokaz o kakvom napadu se zapravo radilo

U međuvremenu još uvijek nema nikakvog dokaza da je napad stvarno proveden, a niko ne želi posjetiti područje navodnog napada, čak ni uz garancije ruske vojne policije.

Tramp je već je rekao kako Vašington ima više razrađenih planova za vojnu akciju, dok prema Institutu Tahrir za bliskoistočnu politiku u Vašingtonu cilj mogu biti i ruske snage u bazi Hmejmim.

“Još provokativniji udar bi mogao ciljati vazduhoplovnu bazu Hmejmim u sjeverozapadnoj Siriji, koju je Bijela kuća u saopštenju od 4. marta izdvojila i identifikovala kao početnu tačku za bombaške misije ruskih vojnih vazduhoplova u Damasku i Istočnoj Guti. Sve zavisi o tome koliko udari budu ozbiljni”, rekao je Hasan Hasan, viši saradnik na Institutu Tahrir za bliskoistočnu politiku u Vašingtonu, prenosi portal Logično.com.

Povezani članak:

Čime Rusi mogu da odgovore na mogući udar SAD u Siriji

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije