Svijet

Američki Kongres usvojio rezoluciju: Ubistvo Jermena genocid

Američki Kongres usvojio rezoluciju: Ubistvo Jermena genocid
Foto: Tanjug/AP | Američki Kongres usvojio rezoluciju: Ubistvo Jermena genocid

VAŠINGTON - Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je rezoluciju kojom zvanično priznaje da je masovno ubistvo Jermena prije jednog vijeka bilo genocid.

Masovno ubistvo počinjeno je u Otomanskom carstvu. Turska je, naravno, tu rezoluciju osudila.

Donji dom Kongresa, u kojem većinu imaju demokrate, usvojio je sa 405 glasova za i 11 protiv rezoluciju u kojoj se ističe da je ubistvo 1,5 miliona Jermena u današnjoj Turskoj od 1915. do 1923. godine genocid, prenosi Rojters.

Rezoluciju je predložio demokratski poslanik i predsjednik jermenskog kokusa, Adam Šif, koji je njeno usvajanje tražio 19 godina.

"Kada vidimo sloke preplašenih kurdskih porodica na sjeveru Sirije, koje pakuju svoje stvari u kola i bježe iz svojih domova daleko od turskih bombi i pljačkaških milicija, kako možemo da kažemo da su zločini od prije jednog vijeka prošlost", rekao je Šif.

Turska je odmah osudila rezoluciju o genocidu nad Jermenima, kao i rezoluciju o uvođenju sankcija Ankari koju je Predstavnički dom usvojio na istoj sjednici.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da rezolucija o genocidu nema nikakvih istorijskih ili pravnih osnova.

U saopštenju se dodaje da je to besmislen politički korak koji samo ide na ruku jernemskom lobiju i anti-turskim grupama.

Turska prihvata da je mnogo Jermena poginulo u borbama sa otomanskim snagama tokom Prvog svetskog rata, ali se ne slaže oko broja poginulih i negira da su ubistva bila sistematski orkestrirana i da počinjen genocid.

Ankara gleda na strano miješanje u ovo pitanje kao na prijetnju za suverenitet Turske.

Rezolucija je usvojena poslije 35 godina rasprava u SAD o tom pitanju i to u trenutku povećanih tenzija zbog upada Turske na sever Sirije, čime ce se dodatno zategnuti odnosi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije