Svijet

Američki Senat izglasao novi zakon o bezbjednosti oružja

Američki Senat izglasao novi zakon o bezbjednosti oružja
Foto: Ilustracija | Američki Senat izglasao novi zakon o bezbjednosti oružja
Agencije

VAŠINGTON - Senat Sjedinjenih Američkih Država sinoć je izglasao zakon o bezbjednosti oružja, piše CNN.

65 senatora, među kojima je bilo i 15 članova Republikanske stranke, glasalo je za zakon, a 33 ih je bilo protiv. Zakon nakon ovoga ide na glasanje u Predstavnički dom pa na sto predsjednika SAD-a Džoa Bajdena.

U zakon stoji da će federalna vlada izdvojiti milione dolara za brigu o mentalnom zdravlju građana, poboljšavanje bezbjednosti u školama i programe za psihološke krizne intervencije. Takođe, zakonom se države potiču da policijske dosjee maloljetnika pošalju u Nacionalni sistem za provjeru zločinačke prošlosti pojedinca.

Zakonom je promijenjen proces koji osobe stare između 18 i 21 godine moraju proći kako bi kupile oružje. Uz to, Demokratska se stranka uspjela izboriti da se oružje ne može izdati osobama koje su osuđene za počinjenje porodičnog nasilja nad partnerom s kojim su vezi.

Do sada se kupovanje oružja branilo samo osuđenim porodičnim nasilnicima koji su taj zločin počinili dok su bili u braku s partnerom, u vanbračnoj zajednici s partnerom te ako imaju dijete s partnerom.

Zadnji opsežniji federalni zakon koji se ticao bezbjednosti oružja donesen je 1994. godine.

Novi zakon, međutim, ne sadržava nikakve nove zabrane posjedovanja pojedinog oružja.

Inače, zakon je u Senatu izglasan isti dan kada je Vrhovni sud SAD-a prvi put potvrdio da Amerikanci imaju pravo na nošenje oružja izvan vlastitog doma.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije