Svijet

Američki i kanadski vojni brodovi prošli kraj Tajvana, Kina bijesna

Američki i kanadski vojni brodovi prošli kraj Tajvana, Kina bijesna
Foto: Printscreen YouTube | Američki i kanadski vojni brodovi prošli kraj Tajvana, Kina bijesna
N.N.

Kineska vojska u nedjelju je kritikovala SAD i Kanadu jer su prošle sedmice poslali svoje ratne brodove kroz Tajvanski tjesnac, kazavši kako to prijeti miru i stabilnosti u regiji.

Američka vojska je objavila da je njen raketni razarač USS Dewey, klase Arleigh Burkhe, u četvrtak i petak s kanadskom fregatom HMCS Winnipeg prošao kroz uski tjesnac koji dijeli Kinu i Tajvan. 

"Prolazak Deweyja i Winnipega kroz Tajvanski tjesnac pokazuje predanost SAD-a i naših saveznika i partnera slobodnom i otvorenom Indopacifiku", dodala je američka vojska. 

Kineska Narodnooslobodilačka vojska kazala je kako je nadzirala te brodove te da je bila "na straži" tokom njihovog prolaska. 

"SAD i Kanada ujedinili su se kako bi provocirali i stvarali probleme, ozbiljno ugrozivši mir i stabilnost Tajvanskog tjesnaca", objavila je kineska vojska. 

Kina kaže da je Tajvan njezin

Naglasila je kako je Tajvan dio kineskog teritorija, kako je na tom području uvijek u stanju pripravnosti te će se "suprotstaviti svim prijetnjama i provokacijama".

Američki brodovi prolaze kroz tjesnac mjesečno, što izaziva bijes u Pekingu. Ponekad to čine i američki saveznici, poput Britanaca. 

Kina demokratski Tajvan smatra svojom teritorijom te je u proteklih godinu dana više puta svojim zrakoplovstvom ušla u tajvansku Zonu identifikacije protiv vazdušne obrane (ADIZ), što je razljutilo Tajpej. 

U četverodnevnom periodu od 1. oktobra Kina je u tu zonu poslala 150 aviona. 

Iako rastu tenzije između dvije prijestonice, zasad nije ispaljen nijedan metak, a kineski avioni ne ulaze u tajvanski vazdušni prostor, nego djeluju u jugozapadnom dijelu tajvanskog ADIZ-a, koji uključuje širi prostor koji Tajvan nadzire. 

Tajvan, bivšu japansku koloniju, 1949. su preuzeli kineski nacionalisti Čiang Kai Šeka nakon poraza od Mao Ce Tungovih komunista u središnjoj Kini. 

(Index)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije