Svijet

Pratite nas na Google news

Američki medij: Stiže rusko oružje od kojeg nema odbrane

Američki medij: Stiže rusko oružje od kojeg nema odbrane
Foto: Ilustracija | Američki medij: Stiže rusko oružje od kojeg nema odbrane
N.N.

Ruski sistem za kontrolu malih bespilotnih letjelica za masovni napad "Jato 93" predstavlja ozbiljnu prijetnju za potencijalnog protivnika, piše američki list "Popular mehaniks".

Nova koncepcija će omogućiti da se prilikom napada upotrijebi više od stotinu dronova, a svaki od njih će biti u stanju da nosi eksplozivnu napravu, naglašava autor članka Kajl Mizokami. On ocjenjuje da će biti izuzetno teško odbiti udar takve snage.

"Ogromna jata ruskih bespilotnih letjelica neće biti lako zaustaviti", piše list.

U članku se ističe da će bespilotne letjelice, koje su napravljene po principu "letećeg krila", moći da se dignu u vazduh i dođu u vertikalni položaj. Oni će moći da nose teret od dva i po kilograma.

Mizokami ističe da uobičajena odbrambena sredstva - rakete, dronovi, topovi i mitraljezi - nisu dovoljno dobra i da neće moći potpuno da neutralizuju "Jato 93".

Odbrambeni sistem koji je u stanju da obori 90 odsto dronova ima veoma dobre performanse, ali ipak propušta 10 odsto bespilotnih letjelica", navodi se u članku.

Prema mišljenju autora, najbolje sredstvo u borbi protiv bespilotnih letjelica mogli bi da postanu "ometači", ali oni ne utiču na autonomne bespilotne letjelice, koje ne primaju radio-signale, prenosi "Sputnjik".

Američki list piše da će ruski sistem "Jato 93" postati problem za sve protivnike Moskve, kada počne da se primjenjuje u praksi.

"Jato 93" je razvio Vojni naučni centar Ratnog vazduhoplovstva Rusije u Voronježu, a sistem je predstavljen na forumu "Armija 2019". U zavisnosti od zadatka, broj letjelica se može povećavati u nedogled.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije