Svijet

Amerika prodaje Saudijskoj Arabiji oružje vrijedno 110 milijardi dolara

Amerika prodaje Saudijskoj Arabiji oružje vrijedno 110 milijardi dolara
Amerika prodaje Saudijskoj Arabiji oružje vrijedno 110 milijardi dolara

VAŠINGTON - Bijela kuća je saopštila da je prvog dana posjete predsjednika SAD Donalda Trampa Saudijskoj Arabiji dogovorena prodaja američkog oružja vrijednog skoro 110 milijardi dolara tom kraljevstvu koje je tradicionalni saveznik Vašingtona.

"Ovaj paket odbrambene opreme i usluga predstavlja podršku dugoročnoj bezbjednosti Saudijske Arabije i Zalivskog regiona u svijetlu iranskih prijetnji", naveo je neimenovani zvaničnik Trampove administracije, prenosi AFP.

On je dodao da će ovom prodajom biti poboljšana saudijska "mogućnost da doprinese antiterorističkim operacijama širom regiona, čime će se smanjiti teret koji se nalazi na vojsci SAD u obavljanju ovih operacija".

AP je juče u najavi ovog dogovora Vašingtona i Rijada naveo da su u tom paketu tenkovi, bojni brodovi, sistemi raketne odbrane, radarska i komunikaciona kao i tehnologija sajber bezbjednosti.

Veći dio paketa odnosi se na ono što su SAD obećale Saudijcima pre dolaska Trampa na vlast.

AP je naveo da je Trampova administracija juče informisala američki Kongres i da će prodati 500 miliona dolara vrednu isporuku precizno vođene municije Saudijskoj Arabiji.

Stejt department je naveo da će municija poboljšati mogućnosti gađanja saudijske vojske, posebno u Jemenu gde je kritikovana zbog civilnih žrtava u borbi protiv pobunjenika koje podržava Iran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije