Svijet

Aminata Ture prva crna žena u organima vlasti u Njemačkoj

Aminata Ture prva crna žena u organima vlasti u Njemačkoj
Foto: Wikipedia | Aminata Ture prva crna žena u organima vlasti u Njemačkoj
Tanjug

BERLIN - Kćerka dvoje izbjeglica iz Malija Aminata Ture postala je prva crna žena izabrana u neki organ vlasti u Njemačkoj.

Ona je danas imenovana u kabinet guvernera Danijela Gintera u najsjevernijoj njemačkoj državi Šlezvig-Holštajn, na granici sa Danskom.

Ova 29-godišnja političarka iz ekološke stranke Zeleni biće zadužena za lokalno ministarstvo za socijalna pitanja u koalicionoj vladi koju predvodi Ginter, član Demohrišćanske stranke, prenosi AP.

Ture je postala poslanik 2017. godine, a dvije godine kasnije izabrana je za zamjenicu pokrajinskog predsjednika i prva je crna osoba koja je bila na takvom položaju u bilo kojoj od 16 njemačkih saveznih država.

Govoreći na događaju u Berlinu 2019. godine sa bivšim predsjednikom SAD Barakom Obamom Ture je ispričala da je odrasla u izbjegličkom logoru i zapitala se da li će glasovi ljudi kao što je ona biti ikada zastupljeni u njemačkoj politici.

Inspirisana Obaminom uspješnom predsjedničkom kampanjom, Ture je tada odlučila da se kandiduje za javnu funkciju.

Njemačka nikada nije imala crnog ministra u saveznoj vladi, a zastupljenost manjina u nacionalnom parlamentu sporo raste.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije