Svijet

Apel Svjetskog saveza crkava Erdoanu

Apel Svjetskog saveza crkava Erdoanu
Foto: Tanjug/AP | Apel Svjetskog saveza crkava Erdoanu

ŽENEVA - Svjetski savez crkava pozvao je turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana da preinači odluku od pretvaranju Aja Sofije iz muzeja u džamiju.

Savjet, u čiji sastav ulazi 350 crkava kao članica i koja zastupa više od 500 miliona hrišćana, naveo je u pismu Erdoanu da je ovaj potez "posijao razdor".

U pismu generalnog sekretara Joana Sauke se navodi da Savjet izražava "bol i užasnutost", prenio je Bi-Bi-Si.

"Ponovnim pretvaranjem Aja Sofije u džamiju vi ste tu pozitivnost otvorene Turske pretvorili u isključenje i razdor", navodi se u pismu.

Istaknuto je da će ta odluka sigurno stvoriti nesigurnosti, sumnje, nepovjerenje i potkopati sve napore da Savjet okupi ljude različitih vjera zajedno za stolom dijaloga i saradnje.

"U interesu promovisanja uzajamnog razumijevanja, poštovanja, dijaloga i saradnje i izbjegavanja podstrekavanja starih animoziteta i podjela mi apelujemo na vas da preispitate i revidirate svoju odluku", navodi se u pismu.

Aja Sofija je na listi svjetske baštine UNESCO-a od 1934. godine.

Erdoan je svoju odluku saopštio juče nakon odluke suda kojom se poništava status muzeja Aja Sofije.

Aja Sofija izgrađena je prije 1.500 godina kao pravoslani hram, ali je pretvorena u džamiju nakon osvajanja Otomanskog carsta 1453. godine.

Po naredbi Mustafe Kemala Ataturka, osnivača moderne sekularne Turske, Aja Sofija je pretvorena u muzej.

Vjerske ceremonije su od tada zabranjene u Aja Sofiji, ali su neke muslimanske grupe stalno tražile da se dozvoli molitva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije