Svijet

Pratite nas na Google news

Asad ne vjeruje u ubistvo Bagdadija: Iza ovog scenarija stoje Amerikanci

Asad ne vjeruje u ubistvo Bagdadija: Iza ovog scenarija stoje Amerikanci
Foto: Tanjug/AP (Arhiva) | Asad ne vjeruje u ubistvo Bagdadija: Iza ovog scenarija stoje Amerikanci
N.N.

DAMASK - Predsjednik Sirije Bašar al Asad izjavio je da Damask nije kontaktirao sa Sjedinjenim Američkim Državama o likvidaciji lidera Islamske države Abu Bakr al Bagdadija i ne vjeruje u vjerodostojnost njegovog ubistva sve dok se ne iznesu dokazi.

"Nismo imali nikakav kontakt sa američkim institucijama o Bagdadijevoj likvidaciji. Što je još važnije, ne znamo da li se ta operacija zaista dogodila ili ne", rekao je Asad u intervjuu za sirijsku državnu televiziju.

On je primijetio da SAD još nisu pružile nikakve dokaze o ubistvu, a sam Damask je saznao o "pomoći" Sjedinjenih Američkih Država isključivo iz izvještaja medija.

"Radari nisu zabilježili nikakvu avijaciju. Zašto nisu prikazani Bagdadijevi ostaci? To liči na scenario sa Osamom bin Ladenom",  istakao je sirijski predsjednik.

Asad je naglasio da Bagdadijeva smrt ili čak smrt svih terorista neće uticati na opštu situaciju, sve dok je živa teroristička ideologija.

Sirijski vođa je dodao da se lider Islamske države može zamijeniti u svako doba i ponovo pojaviti pod novim imenom i novom maskom.

"Vjerujem da je cijela ova operacija trik. Bagdadi će se pojaviti pod novim imenom, kao nova ličnost, cijeli ISIL može da se reprodukuje u novom ruhu, ali sa istom idejom i ciljem. Iza svih ovih scenarija stoji isti režiser - Amerikanci", zaključio je.

Američki predsjednik Donald Tramp objavio je 27. oktobra da je Bagdadi likvidiran u Siriji. Kasnije je portparol Ministarstva odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov, saopštio da Moskva nema pouzdane informacije o operaciji američke vojske o još jednoj "likvidaciji" ovog teroriste.

Sajt Amak, povezan sa islamistima, saopštio je da je ISIL potvrdio likvidaciju lidera ove terorističke organizacije.

(Srbija Danas)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije