Svijet

AstraZeneca: EU izgubila pravni spor

AstraZeneca: EU izgubila pravni spor
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | AstraZeneca: EU izgubila pravni spor
Tanjug

LONDON - Farmaceutska kompanija AstraZeneca je saopštila danas da je Evropska unija izgubila pravni spor koji je pokrenula protiv te farmaceutske kompanije zbog kašnjenja u proizvodnji i isporuci vakcina protiv kovida-19.

U saopštenju kompanije se navodi da je Evropska komisija zatražila da AstraZeneca isporuči 120 miliona doza vakcina do kraja juna 2021. godine, ali da je sud u Briselu naložio isporuku 80,2 miliona doza do 27. septembra 2021. godine, prenosi agencija AP.

Time je, kako je saopšteno, odbijen zahtjev EU za isporukom dodatnih količina vakcina do kraja juna.

Britansko-švedska kompanija se ranije ugovorom obavezala da će učiniti sve da do kraja juna isporuči 300 miliona doza 27-članom bloku, ali su problemi sa proizvodnjom naveli kompaniju da smanji svoj cilj na 100 miliona vakcina, podsjeća agencija Rojters.

Smanjenje isporuka odložilo je proces vakcinacije u EU u prvom kvartalu ove godine, jer je evropski blok tada računao na AstraZenecu kao na najvećeg isporučioca vakcina.

"Presudom je takođe priznato da su poteškoće koje je AstraZeneca iskusila u ovoj situaciji bez presedana imale značajnog uticaja na kašnjenje", navodi se u saopštenju kompanije.

Kompanija je takođe izrazila nadu u obnavljanje saradnje sa EK u borbi protiv pandemije u Evropi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije