Svijet

Austrija: Ugostiteljstvo otvoreno uz disciplinu gostiju

Austrija: Ugostiteljstvo otvoreno uz disciplinu gostiju
Foto: Pixabay | Austrija: Ugostiteljstvo otvoreno uz disciplinu gostiju

BEČ - Veliko popuštanje epidemioloških mjera u Austriji, koje se sprovodi od prošle srijede, najviše je obradovalo ugostitelje, ali i njihove goste.

Već prvog dana su gotovo svi lokali bili puni gostiju, koji su jedva čekali da ponovo odu na kafu sa prijateljima.

Iako postoje brojne mjere koje se primjenjuju u ugostiteljskim objektima, one nikome ne padaju teško, jer su se poslije dugo vremena, uželjeli druženja.

Ipak, ko želi u svoj omiljeni restoran ili kafić mora da ima ili negativan test na koronu - antigenski ne stariji od 48 sati, kućni ne stariji od 24 sata i PCR ne stariji od 72 sata, ili potvrdu o prebolovanom virusu ne stariju od šest mjeseci, ili potvrdu o vakcinaciji.

Osim toga, po ulasku u lokal, maska se mora nositi do stola, za kojim na otvorenom može biti najviše 10 odraslih lica, a u zatvorenom do četiri.

Svi su bili već prvog dana upoznati sa svim ovim mjerama i pripremili potrebnu "dokumentaciju", koja je od sada do pobjede nad pandemijom "ulaznica" za restorane i kafiće, ali i bazene, frizerske salone...

Vlasnik bečkog restorana "Va Bene" Radomir Mihailović rekao je da se obradovao gostima poslije osam mjeseci tokom kojih je zbog pandemije morao da drži zatvoren lokal.

Ukazao je da je od prvog dana vladalo veliko interesovanje gostiju, koji su, i pored lošeg vremena, došli u njegov restoran u velikom broju.

Što se kontrole mjera tiče, kazao je da su ugsotiteljski objekti preuzeli kontrole, ali da nema nikakvih problema.

"Kada dođu, gosti ispred ulaza sačekaju dok ne dođe neko od osoblja po njih. I sami odmah pokazuju potrebne potvrde", objasnio je Mihailović za Tanjug.

Kaže da su građani osam mjeseci bili "zatvoreni", da su se uželjeli restorana i da su jedva dočekali njihovo ponovno otvaranje.

Istakao je i da nije problematično ni redovno testiranje osoblja, koje je obavezno.

"Privredna komora nam je osigurala testove i radimo ih redovno. Nije ništa problematično u sprovođenju tih mjera", kaže Mihailović.

Kada je riječ o pomoći države tokom osam mjeseci zatvorenosti, pohvalio je vlasti zbog podrške tokom "nedobrovoljnog odmora".

I vlasnik restorana "Das Piano“ Filip Churković kaže da su se Bečlije uželjele dobre hrane i muzike, kao i da od prvog dana popuštanja mjera postoji veliko interesovanje.

Što se tiče kontrole mjera, i on podvlači da je disciplina Bečlija na visokom nivou i da nema problema.

"Kontrola potrebne papirologije nije teška. Ljudi su jako disciplinovani i sami ih prikazuju čim dođu", objasnio je Churković.

Inače, Churković je u svom lokalu, prije pandemije, okupljao umjetnike sa prostora bivše Jugoslavije i pružao im priliku za predstavljanje.

Tako je organizovao književne večeri, muzičke večeri i izložbe slika, što namjerava ponovo da radi čim to epidemiološke mjere budu dozvolile.

"U Beču ima dosta naših umjetnika kojima je potrebno dati priliku da se predstave. Čim mjere to budu dozvolile ponovo ću organizovati takve večeri. Nadam se da će to biti već idućeg meseca", rekao je Churković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije