Svijet

Austrija dovodi u pitanje veto Rusije u UN

Austrija dovodi u pitanje veto Rusije u UN
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Austrija dovodi u pitanje veto Rusije u UN

BEČ - Ambasador Austrije pri UN u Njujorku Aleksander Maršik doveo je u pitanje pravo na veto Rusije u Savjetu bezbjednosti svjetske organizacije.

"Pravo na veto pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti je utemeljeno u Povelji UN. Ali ono važi za obavezu očuvanja osnova UN", rekao je on u govoru na vanrednom zasjedanju Generalne skupštine UN.

"Ako u 21. vijeku Savjet bezbjednosti UN biva blokiran u situaciji u kojoj postoji eklatantno kršenje međunarodnog prava trebalo bi postaviti pitanje da li je sistem veto sila i dalje djelotvoran i legitiman da uređuje međunarodne odnose", ukazao je Maršik.

On je istakao da Savjet bezbjednosti ne može da ćuti kada se vojnim čizmama gaze osnovni principi međunarodnog reda.

Maršik je najavio da će Austrija glasati za rezoluciju koja osuđuje "rusku agresiju" na Ukrajinu.

On je objasnio da Austrija nije dio nijednog vojnog saveza, i da se oslanja na bezbjednost uz poštovanje i primjenu međunarodnog prava, sporazuma, kao i humanitarnog prava.

Ukazao je da bombardovanje civilnih objekata predstavlja ratni zločin, i da počinioci i nalogodavci moraju za to da odgovaraju.

Takođe je kazao da Austrija osuđuje primjenu klaster bombi, te je ocijenio i da nuklearna prijetnja predstavlja jasno kršenje osnova Povelje UN.

Maršik je prenio da Austrija zahtijeva od Rusije da povuče svoju odluku o priznavanju Donjecka i Luganska, kao i da odmah povuče svoje trupe iz Ukrajine, te se vrati mirnom dijalogu.

Više o dešavanjima u Ukrajini možete pročitati OVDJE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije