Svijet

Avganistanski talibani počeli napade uprkos primirju

Avganistanski talibani počeli napade uprkos primirju
Foto: Facebook/Ilustracija | Avganistanski talibani počeli napade uprkos primirju

KABUL - Talibanski pobunjenici započeli su napade u okrugu istočnog Avganistana, gdje su lokalne starješine postigle jednomjesečni prekid vatre, uništavajući time nade u privremeno primirje, saopštili su danas zvaničnici.

Prekid vatre počeo je u utorak kako bi se lokalnom stanovništvu omogućila žetva pšenice, a studentima polaganje ispita, podsjeća Rojters.

"Nažalost, talibani nisu održali obećanje, započeli su napade na avganistanske kontrolne punktove", rekao je Malik Vares, plemenski starješina u okrugu Alingar provincije Lagman.

Šef pokrajinskog savjeta Lagmana rekao je da su borbe počele kasno sinoć, a talibani su takođe zauzeli još jedan okrug u provinciji.

Sukobi su eskalirali u Avganistanu dok SAD i NATO snage povlače trupe, piše Rojters.

Vašington, susjedni Pakistan i druge zemlje pokušali su da izvrše pritisak na talibane da smanje nasilje, pregovaraju o mirovnom sporazumu i najave prekid vatre, ali napredak je bio spor i nasilje je poraslo, navodi agencija.

Strane snage treba da se povuku do 11. septembra. Analitičari i zvaničnici kažu da talibani povećavaju pritisak na istoku i jugu zemlje u kojoj su veoma prisutni, uključujući provinciju Lagman dok zauzimaju okruge i zatvaraju se u prestonice provincija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije