Svijet

Bajden: Blizu smo dogovora oko visine javnog duga

Bajden: Blizu smo dogovora oko visine javnog duga
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Bajden: Blizu smo dogovora oko visine javnog duga

VAŠINGTON - Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da je dogovor o rješavanju krize oko gornje granice javnog po svemu sudeći "veoma blizu", iako je rok za potencijalno katastrofalan krajnji rok pomjeren sa 1. na 5. jun.

Pomjeranje krajnjeg roka za rješavanje nesuglasica oko problema javnog duga između republikanaca u Kongresu i Bijele kuće predstavljeno je u pismu ministarke finansija Dženet Jelen, što će teške pregovore između dvije strane produžiti i na ovu nedjelju, prenosi AP.

Mnogi Amerikanci, ali i svijet sa zabrinutošću posmatraju pregovore čiji neuspjeh bi mogao da baci američku ekonomiju u haos i naruši povjerenje u globalno vođstvo SAD.

Ipak, Bajden je bio optimističan rekavši da je rješenje "vrlo je blizu" i izrazio nadu da će do "večeras znati da li ćemo moći da se dogovorimo".

Činilo se da su Bajden i predsjednik Predstavničkog doma, republikanac Kevin Makarti, bliže dogovoru o smanjenju budžeta kojim bi se produžio limit javnog duga do 2025. godine, poslije sljedećih predsjedničkih izbora.

Poslije nesaglasja u prethodnim rundama razgovora iza zatvorenih vrata, činilo se da su se dvije strane u petak približile kompromisu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije