Svijet

Bajden indijskom premijeru: Da li smo u srodstvu?

Bajden indijskom premijeru: Da li smo u srodstvu?
Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci | Bajden indijskom premijeru: Da li smo u srodstvu?
Tanjug

VAŠINGTON - Na početku svog prvog sastanka sa indijskim premijerom Nerendrom Modijem od kada je na čelu SAD, američki predsjednik Džozef Bajden je danas u Bijeloj kući iskoristio priliku da nešto više sazna o svom poreklu.

"Da li smo u srodstvu", upitao je Bajden indijskog premijera, na šta mu je Modi kroz šalu potvrdno odgovorio, prenosi Rojters.

Američki predsjednik je objasnio da je saznao za indijsku granu porodice Bajden kada je prvi put izabran u Kongres 1972. godine i kada je dobio pismo od nekoga ko se preziva isto i živi u Mumbaju.

"Otkrio sam da je postojao kapetan Džordž Bajden, koji je bio kapetan u Istočnoindijskoj kompaniji", objasnio je Bajden, uz napomenu da je jednom Ircu veoma teško to da prizna, pošto je riječ o kompaniji koja je postavila temlje Britanske imperije.

On je rekao i da je saznao da je Džordž Bajden ostao u Indiji i oženio se Indijkom, ali da nije dalje uspio da prati taj trag i da je cijela svrha sastanka sa Modijem da mu pomogne da sazna više o tom čovjeku.

Modi je rekao da mu je Bajden ranije pominjao vezu, pa je tražio i donio dokumenta koja bi mogla da pomognu u popunjavanju praznina u porodičnom stablu, na šta se američki predsjednik nasmijao.

Odnosi SAD i Indije su u usponu i Vašington smatra Nju Delhi ključnim partnerom u nastojanju da se suzbije kineski uticaj u indo-pacifičkom regionu, navodi Rojters.

Nakon jutrošnjeg sastanka, Bajden i Modi trebalo je da se danas u Bijeloj kući pridruže sastanku drugih lidera Kvadrilateralnog bezbjednosnog dijaloga (Kvad) koji uz SAD i Indfiju čine Japan, i Australija.

Na samitu će, kako je najavljeno, biti riječi i o napretku u distribuiranju vakcina, infrastrukturi i tehnološkoj saradnji.

Lideri Kvada razgovaraće uživo, nakon Bajdenovog sastanka sa Modijem, a odvojeno američki predsjednik treba da se sastane sa japanskim premijerom Jošihide Sugom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije