Svijet

Bajden optužen za laži o povlačenju vojske iz Avganistana

Bajden optužen za laži o povlačenju vojske iz Avganistana
Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vuči, File | Bajden optužen za laži o povlačenju vojske iz Avganistana

VAŠINGTON - Predsjednik SAD Džozef Bajden optužen je da je lagao u vezi sa povlačenjem vojske iz Avganistana, nakon što su vrhovni generali izjavili da su preporučili da američke snage ostanu u toj zemlji.

Generali Frenk Mekenzi i Mark Majli potvrdili su tokom jučerašnjeg saslušanja u Odboru Senata Kongresa SAD za vojne poslove da su preporučili ostanak 2.500 vojnika u Avganistanu nakon povlačenja, kako bi spriječili destabilizaciju vlasti u Kabulu.

Bajden je kasnije negirao da mu je tako nešto preporučeno.

"Neću prenijeti ličnu preporuku predsjedniku, ali ću vam dati svoje iskreno mišljenje, a moje mišljenje i pogled su odredili tu preporuku. Preporučio sam da ostavimo 2.500 vojnika u Avganistanu, a u jesen 2020. sam preporučio da ostane njih 4.500. To je bilo moje lično mišljenje", izjavio je Mekenzi.

On je priznao da je prisustvovao razgovoru sa predsjednikom u kojem je čuo sve preporuke. Mekenzi i Majli odbili su da priznaju bilo kakvu kontradiktornost u Bajdenovim javnim izjavama.

Rekavši da ne želi da "karakterizuje" izjavu predsjednika SAD, Majli je odbio da odgovori na pitanje da li je Bajden ranije dao "lažnu" izjavu javnosti kada je negirao da je znao za pomenuti savjet, prenijela je "Raša tudej".

Američki generali zalagali su se za nastavak prisustva vojske u Avganistanu čak i u periodu kada je bivši predsjednik SAD obećao potpuno povlačenje do maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije