Svijet

Bajden potpisao dokumenta o ulasku Švedske i Finske u NATO

Bajden potpisao dokumenta o ulasku Švedske i Finske u NATO
Foto: Tanjug/AP | Bajden potpisao dokumenta o ulasku Švedske i Finske u NATO

VAŠINGTON - Američki predsjednik Džozef Bajden potpisao je danas dokumenta usvojena u Senatu o podršci pridruživanju Švedske i Finske u NATO.

Bajden je, kako je prenio Si-En-Bi-Si, u Bijeloj kući prije potpisivanja dokumenata rekao da se ruski predsjednik Vladimir Putin prevario ako je mislio da može da unese razdor među zapadnim saveznicima.

"Naša alijansa je bliža i jača nego ikada i ujedinjenija nego ikada, a poslije ulaska Finske i Švedske bićemo jači nego ikada", rekao je Bajden, kako je prenijela američka televizija.

Senat je prošle sedmice sa 95 glasova za i jednim protiv podržao ulazak Švedske i Finske u NATO.

Ulazak Švedske i Finske u NATO i dalje koči Turska, koja zahtijeva da te dvije zemlje ispune zahtjeve Ankare u vezi s prestankom podrške kurdskim organizacijama koje Turska smatra terorističkim.

Ministar pravde Turske Bekir Bozdak je u nedjelju izjavio da Turska neće podržati prijem Švedske i Finske u NATO dok te zemlje ne ispune svoje obaveze koje se tiču borbe protiv terorizma, rekao je ministar pravde Turske Bekir Bozdak.

"Pogrešno je očekivati pozitivnu odluku Turske po pitanju podrške za članstvo nordijskih zemalja, dok ne održe svoju riječ", kazao je Bozdak za TV Akit, prenio je TASS.

Za prijem svake nove države u NATO potrebna je saglasnost svih zemalja članica.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije