Svijet

Bajden prozvao Trampa da koristi "hitlerovski jezik"

Bajden prozvao Trampa da koristi "hitlerovski jezik"
Foto: Twitter / Printscreen / Ilustracija | Bajden prozvao Trampa da koristi "hitlerovski jezik"

VAŠINGTON - ​Predsjednik Amerike Džo Bajden je ove sedmice kritikovao Donalda Trampa zbog upotrebe izraza koji se povezuje s nacističkom Njemačkom u reklami za kampanju. Bivši predsjednik je nakon toga brzo izbrisao video sa svog računa na "Truth Socialu" mreži.

Bajden je objavio svoju reakciju na svom Twitter računu, pokazujući potpuno gađenje.

Narator dubokog glasa upitao je "šta je sljedeće za Ameriku?" Zatim se pojavljuje tekst koji glasi "stvaranje ujedinjenog Rajha", izraz koji je koristio Adolf Hitler.

Njemačka riječ "reich" na engleski se prevodi kao "carstvo". Na videu Bajden se okreće prema nekome van kadra i pita: "Ovo je na njegovom službenom računu? Vau. Ujedinjeni Rajh? To je Hitlerov jezik. To nije Amerika."

Republikanci su se posljednjih godina našli na meti kritika zbog korištenja retorike uporedive s nacističkom Njemačkom i drugim fašističkim režimima.

Protivmigraciona retorika povezana s "velikom zamjenom" i tvrdnjama o "finansiranju Soroša" - pozivajući se na jevrejskog milijardera Džordža Soroša - naširoko je kritikovana zbog svoje povezanosti s opasnim zavjerama.

Predsjednik Bajden u videu optužuje bivšeg predsjednika da mu je stalo samo do moći Ovalne kancelarije, a ne do zakletve američkom narodu, prenosi "Mirror".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije