Svijet

Pratite nas na Google news

Balon sa zapaljivim materijalom iz Gaze pao u izraelski vrtić

Balon sa zapaljivim materijalom iz Gaze pao u izraelski vrtić
Foto: Printscreen YouTube | Balon sa zapaljivim materijalom iz Gaze pao u izraelski vrtić
Beta

Izraelska vojska i ekstremisti u pojasu Gaze sukobili su se danas, tri dana nakon što je stupio na snagu nezvanični prekid vatre kojim je okončana najveća eskalacija nasilja od rata na toj palestinskoj teritoriji.

Izraelski avion gađao je grupu Palestinaca koji su puštali balone sa zapaljivim materijalom iz istočnog dijela pojasa Gaze i navodno ranili dvojicu, javili su izraelski mediji.

Jedan balon sa zapaljivim materijalom pao je u vrtić na jugu Izraela u blizini granice s Gazom. Djeca su navodno bila u dvorištu kada se to dogodilo, ali niko nije ranjen.

Sukobu je prethodio je sastanak premijera Izraela Benjamina Netanjahua i ministra odbrane Avigdora Libermana s izraelskim bezbjednosnim zvaničnicima na granici.

"Mi smo usred razmjene udara i mogu vam reći da su Izraelske odbrambene snage spremne za svaki scenario", rekao je Netanjahu.

Liberman je najavio da će u slučaju pokretanja rata Izrael odlučiti o "pravilima igre" i pobijediti.

U međuvremenu se predstavnici ekstremistčkih organizacija, Hamasa koji vlada Gazom i Islamskog džihada dogovoraju s egipatskim obaveštajcima kako da se okonča nastavak neprijateljstva.

Formula koju predlažu zaustaviće puštanje zmajeva i balona sa zapaljivim materijalom preko granice u Izrael u zamjenu za ublžavanje izraelske i egipatske blokade pojasa Gaze.

Egipatski i palestinski izvori su rekli za izraelske medije da je Hamas spreman da to spreči ako Izrael povuče svoju najnoviju odluku da obustavi isporuku goriva preko graničnog prelaza za transport robe u Gazu do nedjelje.

Na osnovu tog dogovora otvorio bi se igranični prelaz Rafa prema granici s Egiptom.

Palestinci su nastavili da puštaju zmajeve i balone koji izazivaju požare na jugu Izraela i nakon stupanja na snagu prekida vatre u subotu uveče, zahvaljujući posredovanju Egipta.

To je nova taktika palestinskih demonstranata koji od kraja marta masovno protestuju jednom nedjeljno na granici Gaze izmedju ostalog protiv blokade.

Oko 140 Palestinaca poginulo je od izraelske vatre u tim protestima.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije