Svijet

Bebe surogat majki zbog korone mjesecima u Rusiji, neke su i nestale

Bebe surogat majki zbog korone mjesecima u Rusiji, neke su i nestale
Foto: pixabay.com/ilustracija | Bebe surogat majki zbog korone mjesecima u Rusiji, neke su i nestale

Ruske vlasti u utorak su objavile da razmatraju organizovanje humanitarnog leta kako bi, zbog situacije s virusom korona, evakuisale bebe koje su rodile surogat majke, jer ih zbog zatvorenih granica njihovi strani roditelji ne mogu preuzeti.

"Razmatramo mogućnost da odobrimo vize i organizujemo humanitarni let iz Pekinga kako bi kineski roditelji mogli doći i podići svoju djecu", rekla je Ana Mitjanjina, zadužena za prava djece, u Sankt-Peterburgu gdje se nalaze bebe od kojih je jedan dio u sirotištu.

Krajem avgusta gradske vlasti Sankt-Peterburga su objavile da se u toj složenoj situaciji u njihovom gradu nalazi 30 beba koje su rodile surogat majke.

"Sve bebe imaju lične identifikacione dokumente s kineskim imenima i sve su dobro", dodala je Mitjanjina. Priznala je, međutim, da se nekolicini beba koje su rodile zamjenske majke izgubio svaki trag te da se 'negdje nalaze, ali se ne zna tačno gdje'.

"Izmaknule su kontroli vlasti", dodala je Mitjanjina.

Pojasnila je da su agencije koje su odgovorne za organizaciju rađanja naručene djece zadužene za njihovu predaju roditeljima naručiocima, ali da nerado dijele informacije o svojim aktivnostima.

Rusija je jedna od rijetkih zemalja koje dopuštaju surogat majčinstvo.

U Rusiji, jednoj od rijetkih zemalja u kojima je dozvoljeno "iznajmljivanje" zamjenskih majki za novac, granice su zatvorene za većinu zemalja još od marta.

Prije toga, u januaru, je otvorena prva krivična istraga protiv grupe ljekara i jedne surogat majke, nakon što je u jednom stanu u Moskvi pronađeno mrtvorođenče.

Kina je 2001. godine zabranila praksu surogat majki u komercijalne svrhe ili zbog altruizma jer ta praksa dovodi do iskorištavanja žena u nevolji.

Ali, za svotu od 35.000 do 70.000 dolara parovi mogu kupiti surogat majke u inostranstvu, od Laosa do Rusije.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije