Svijet

Belorusija: Uhapšeno 774 demonstranta na protestima

Belorusija: Uhapšeno 774 demonstranta na protestima
Foto: Facebook | Belorusija: Uhapšeno 774 demonstranta na protestima

MINSK - U Belorusiji je u nedjelju održano skoro 30 protestnih aktivnosti, a ukupan broj demonstranata nije prešao 22.000, navela je portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Olga Čemodanova u saopštenju za bjeloruski Telegram.

Prema njenim riječima, 774 osobe su zadržane zbog kršenja zakona o javnim dogadajima, a samo u u glavnom gradu Minsku slobode je lišeno 500 ljudi, prenio je TAS S.

Čak 544 osoba ostaće u pritvoru do održavanja administrativnog postupka, dodaje se u saopštenju.

Prema navodima Ministarstva unutrašnjih poslova, demonstranti su oštetili tri policijska automobilia u gradu Novopolok i jedan demonstrant je napao policajce u gradu Mogilev.

U Brestu su pripadnici policije morali da upotrijebe vodeni top da bi rastjerali demonstrante kako bi obezbijedili sigurnost saobraćaja.

Masovni protesti opozicije počeli su u Bjelorusiji 9. avgusta, nakon predsjedničkih izbora, na kojima je Aleksandar Lukašenko proglasio pobedu sa osvojenih 80.1 odsro glasova.

Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobijedila Svetlana Tihanovska, koja je zvanično osvojila 10,12 odsto glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije