Svijet

Za neke Kubance Bosna i Hercegovina je posljednja stanica ka novom životu

Za neke Kubance Bosna i Hercegovina je posljednja stanica ka novom životu
Foto: Screenshot/eastafricanewspost.com | Za neke Kubance BiH je poslednja stanica ka novom životu

MADRID - Brojne svjetske agencije već mjesecima pišu o novoj ruti kojom kubanski imigranti pokušavaju da se domognu EU i boljeg života.

Naravno, riječ je o ilegalnim prelascima, ali mnogi od njih ostanu na samoj granici EU, čekajući povoljan signal. I dok su ranije mnogi išli preko Španije, nova ruta podrazumijeva Bosnu i Hercegovinu.

Naime, kako prenosi agencija EFE, Kubancima je sada BiH poslednja nada za ulazak u EU, jer se graniči sa Hrvatskom. Većina Kubanaca u BiH dolaze iz Srbije, za koju Kubancima ne treba viza. Međutim, baš zbog ove masovne pojave, vjerovatno će doći do izmjene u viznom režimu.

Kako prenosi EFE, većina njih Kubu napušta kao bračni parovi, a zatim odlaze u zemlje koje su blizu šengenskog područja poput Srbije i Crne Gore. U ovim zemljama nekada ostaju mjesecima, ali veoma često bivaju smješteni u imigrantske centre.

“Nismo imali drugog izbora nego da napustimo Kubu. Jednostavno, nismo mogli živjeti sa onim što zaradimo, nismo imali čak ni za osnovne potrebe”, kaže Kobe, koji se trenutno nalazi u jednom centru za migrante u BiH.

Prema riječima Kubanaca smještenih u ovom centru, oni u BiH dolaze taksi prevozom ili prelaze čamcem preko Drine. Neki od njih čak idu preko Rusije, Bjelorusije, odakle putuju do Srbije i BiH. Kažu da je taj put nevjerovatno isrcpljujući i da zna da traje mjesecima, a da pritom EU mogu vidjeti samo preko granice.

Samo od početka ove godine 700 Kubanaca je prošlo kroz BiH, od kojih je 300 žena i 90 djece. Primjera radi, u centru Lipa, gdje su mahom muškarci, trenutno se nalazi oko 100 Kubanaca.

Kada Kubanci uđu u BiH, obično zatraže azil i onda imaju oko mjesec dana da pokušaju da pređu u Hrvatsku, prenosi EFE. Istina je da u BiH ne žele da ostanu, jer jednostavno ne vide svrhu. Ipak, čak i oni koji se domognu Hrvatske, vrlo brzo bivaju deprotovani i ne preostaje im ništa drugo nego da traže neki drugi način, čekaju novi šansu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije