Svijet

Bild: Demohrišćanima Merkelove najniža podrška za 12 god

Bild: Demohrišćanima Merkelove najniža podrška za 12 god
Foto: DPA | Bild: Demohrišćanima Merkelove najniža podrška za 12 god

BERLIN - Vladajuća njemačka demohrišćanska unija CDU/CSU pala je ispod granice od 30 odsto u ispitivanjima javnog mnjenja u toj zemlji, što je najniža vrijednost u posljednjih 12 godina, objavio je danas njemački dnevnik "Bild am zontag", prenosi Hina.

"Da se danas održavaju izbori, za demohrišćansku uniju CDU/CSU kancelarke Angele Merkel glasalo bi 29 odsto birača što je najniža vrijednost zabilježena u ispitivanjima javnog mnijenja od 2006. godine", naveo je ovaj list pozivajući se na rezultate instituta Emnid.

Navodi se da Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD), koalicioni partner demohrišćana, i dalje sa 18 odsto podrške bilježi slabe rezultate.

Iza SPD se kao treća po snazi politička stranka nalazi desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) sa 15 odsto koji bi glasali za tu stranku.

"Bild" navodi da istovremeno stranka Zeleni, koju bi podržalo 14 odsto ispitanika, bilježi najbolje rezultate u ovoj godini. Stranka Ljevica i Slobodna demokratska partija (FDP) osvojili bi 10, odnosno devet odsto glasova.

Navodi se da analitičari procjenjuju da je slabljenje demohrišćana povezano sa dugotrajnom i žestokom svađom oko smjernica useljeničke i izbjegličke politike koja je posljednjih nedjelja skoro dovela do raspada unije CDU/CSU i koalicione vlade.

Sukob između Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i Hrišćansko-socijalne unije (CSU) nastavljen je ovog vikenda najavom jednog dijela unije tih sestrinskih stranaka da će osnovati "Uniju centra" koja bi okupila liberalnije dijelove obe stranke i činila protivtežu desnom smijeru koji slijedi CSU na čelu sa ministrom unutrašnjih poslova Horstom Zehoferom.

Navodi se da je generalni sekretar CSU Markus Blume oštro napao inicijatore ovog pokreta optužujući ih da rade na štetu unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije