Svijet

Blinken: Rusija nikad više izolovana, mi nikad više ujedinjeni

Blinken: Rusija nikad više izolovana, mi nikad više ujedinjeni
Foto: Tanjug/AP | Blinken: Rusija nikad više izolovana, mi nikad više ujedinjeni

BRISEL - Rusija nikada nije bila tako izolovana, a mi nikada nismo bili tako ujedinjeni, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken nakon sastanka sa ministrima spoljnih poslova iz EU povodom invazije Moskve na Ukrajinu.

"Ukoliko Kremlj ne promeni kurs nastaviće dalje putem sve veće izolacije i ekonomskog bola", poručio je Blinken, prenosi Rojters.

On je dodao i da će ruska invazija na Ukrajinu nastaviti da povećava troškove njenom predsjedniku Vladimiru Putinu, ali i stanovništvu Rusije.

"Desetine miliona Rusa će patiti zbog opasnih odluka koje donosi mali krug korumpiranih lidera i prijatelja", izjavio je Blinken na konferenciji za novinare nakon sastanak.

Američki državni sekretar je upozorio da ruske snage "sve više koriste brutalne metode, uključujući napade na civilno stanovništvo" i najavio je da SAD razmatraju dodatne sankcije Rusiji, kao i da ništa od mjera nije isključeno.

"Ništa nije van stola, mi procjenjujemo sankcije svakog dana", poručio je Blinken.

On je naveo i da bi uvođenje energetskih sankcija Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu imalo trenutni efekat smanjenja globalne ponude energenata i podizanja cijena na pumpama i u SAD, a da bi rastuće cijene "podigle ruski profit".

Blinken je danas branio odluku NATO da ne uspostavi zonu zabrane letova iznad Ukrajine, tvrdeći da bi takva mjera mogla da izazove širenje sukoba na više zemalja.

"Mi imamo odgovornost da obezbijedimo da se rat ne prelije izvan Ukrajine. Zona zabrane letova mogla bi dovesti do uspostavljanja rata u punoj mjeri u Evropi", rekao je novinarima američki državni sekretar, prenosi Rojters.

Ostala dešavanja o ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini možete pratiti OVDJE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije