Svijet

Ruska vojna operacija u Ukrajini: Putin potpisao novi zakon

Ruska vojna operacija u Ukrajini: Putin potpisao novi zakon
Foto: Tanjug/AP | Ruska vojna operacija u Ukrajini: Požar u krugu nuklearke Zaporožje; Obratio se Zelenski (UŽIVO)

MOSKVA - Deveti je dan vojne operacije Rusije u Ukrajini. Tokom noći, po našem vremenu, vođene su borbe ruskih i ukrajinskih snaga u krugu nuklearne elektrane Zaporožje, prenose mediji. Požar je izbio u zgradi centra za obuku u blizini nuklearke, a povrijeđenih nije bilo, saopštila je Državna služba za vanredne situacije Ukrajine.

22.53 - Peskov: Rusija nema za cilj podijeliti Ukrajinu na dijelove

Rusija, vodeći vojnu operaciju na ukrajinskoj teritoriji, nema za cilj da podijeli Ukrajinu na dijelove, već samo nastoji da obezbijedi garancije za vlastitu bezbjednost, rekao je Dmitrij Peskov, portparol predsjednika Rusije Vladimira Putina, prenosi TASS.

22.05 - Blinken: Rusija nikad više izolovana, mi nikad više ujedinjeni

Rusija nikada nije bila tako izolovana, a mi nikada nismo bili tako ujedinjeni, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken nakon sastanka sa ministrima spoljnih poslova iz EU povodom invazije Moskve na Ukrajinu.

20.45 - Putin potpisao novi zakon

Vladimir Putin, predsjednik Rusije, potpisao je zakon kojim se kriminalizuje širenje lažnih informacija o Oružanim snagama (OS) Ruske Federacije. Dokument je objavljen na službenom portalu pravnih informacija.

Predviđena je kazna zatvora do tri godine ili novčana kazna do 1,5 miliona rubalja, prenosi TASS.

Istovremeno, takvo kršenje zakona, počinjeno korištenjem službenog položaja, iz sebičnih pobuda, na osnovu političke, ideološke, rasne, nacionalne ili vjerske mržnje ili neprijateljstva, kažnjava se kaznom zatvora do 10 godina ili novčanom kaznom od pet miliona rubalja. Ako je lažna informacija izazvala teške posljedice, kazna će biti od 10 do 15 godina.

Kako je na sjednici Državne dume istakao predsjedavajući Doma Vjačeslav Volodin, usvojeni zakoni potrebni su za pružanje objektivnih informacija kako bi se "građani i zemlja zaštitili od laži koje se prelijevaju prvenstveno putem onih informacijskih izvora na koje se utiče iz inostranstva."

19.35 - Putin i Šolc razgovarali sat vremena: Ovo su bile glavne teme

Olaf Šolc, kancelar Njemačke, razgovarao je danas telefonom s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Putin je iznio ruske pristupe, detaljno objasnio ciljeve i zadatke specijalne vojne operacije, koja će svakako biti sprovedena. Naglasio je da glavna opasnost dolazi od "neonacističkih vojnih formacija koje vrše ratne zločine".

18.30 - Zasjeda SB Ujedinjenih nacija

U Njujorku se održava sastanak Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija povodom ratnih dejstava i požara oko nuklearne elektrane u Zaporožju.

17.20 - Gradonačelnik Marijupolja: Nemamo vodu, struju, nestaje hrane

Marijupolj nema vode, struje ni grijanja, a ponestaje i hrane, peti dan otkako je na udaru ruskih snaga, izjavio je danas gradonačelnik tog ukrajinskog grada Vadim Bojčenko.

17.12 - Švajcarska uvodi strože sankcije Rusiji

Švajcarska će uvesti nove sankcije Rusiji i zamrznuti imovinu više ljudi koji su povezani sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, objavila je švajcarska Vlada u saopštenju.

17.07 - Vazdušni prostor Crne Gore zatvoren za ruske avione

Vazdušni prostor Crne Gore zatvoren je za sve ruske avione odlukom Agencije za civilno vazduhoplovstvo, a na prijedlog Ministarstva kapitalnih investicija.

Ovom odlukom Crna Gora se pridružila državama članicama EU koje su svoj vazdušni prostor zatvorile za avio-saobraćaj sa Rusijom 27. februara.

Crna Gora se, nakon ruske akcije u Ukrajini, pridružila svim restriktivnim mjerama, među kojima je osam paketa individualnih i ekonomskih sankcija koje je EU usvojila protiv Rusije.

16.59 - Nehamer: Rusija se napadom na nuklearku igra vatrom

Austrijski kancelar Karl Nehamer apelovao je danas da se u oružanom sukobu u Ukrajini mora paziti da nema ratnog djelovanja u blizini nuklearnih elektrana.

16.37 - Borel i Blinken: EU i SAD zajedno čine sve da rat stane

Šef diplomatije EU, Žosep Borel, i američki državni sekretar, Entoni Blinken, koji zajedno učestvuju na varednom sastanku Savjeta EU posvećenom ratu u Ukrajini, kažu da su jedinstveni u zahtjevu da rat stane i da sve čine da do toga dođe.

16.14 - Razgovarali Šolc i Putin: Otkriveno za kada je zakazana treća runda pregovora

Njemački kancelar Olaf Šolc razgovarao je telefonom sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

16.05 - Predsjednik Dume: Zelenski napustio zemlju, Vrhovna rada: U Kijevu je

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski napustio je zemlju i sada je u Poljskoj, izjavio je predsjednik Državne dume Vjačeslav Volodin, prenio je TASS.

"Zelenskij je napustio Ukrajinu. Zastupnici Vrhovne rade rekli su da ne mogu doći do njega u Lavovu. Sada je u Poljskoj", napisao je u svom Telegramu, prenosi RT.

RT takođe navodi da ukrajinska Vrhovna rada tvrdi da je Zelenski u Kijevu

15.23 - Čavušoglu: Zvaničnici Rusije i Ukrajine zajedno u Turskoj naredne nedjelje

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu poslova rekao da Ankara želi da okupi najviše diplomate Rusije i Ukrajine na razgovorima tokom međunarodnog diplomatskog foruma u ​​zemlji sljedeće nedjelje, prenio je AP.

Obraćajući se novinarima u Briselu gdje je prisustvovao sastanku NATO-a, Čavušoglu je rekao da je ruski ministar spoljnih poslova Segej Lavrov potvrdio prisustvo na Forumu diplomatije u Antaliji koji će se održati u tom mediteranskom gradu između 11. i 13. marta

15.14 - "SAD će preduzeti sve mjere da Rusija ne unovči specijala prava vučenja"

Sjedinjene Države su posvećene preduzimanju svih mjera kako bi se spriječilo da Rusija dođe do novca razmjenom svog dijela specijalnih prava vučenja (SDR) Međunarodnog monetarnog fonda, izjavio je danas jedan zvaničnik američkog Ministarstva finansija, prenosi Rojters.

On je najavio da će Moskva naići na velike prepreke da to učini.

Rusija je prošle godine dobila 17 milijardi dolara SDR-a u okviru nove alokacije sredstava MMF-a, ali da bi mogla da ih troši Moskva, kao i sve druge države kojima su dodijeljena specijalna prava vučenja, mora da nađe neku partnersku zemlju koja je spremna da razmijeni SDR-ove za neku od čvrstih valuta u formi kamatonosnog zajma.

Sjedinjene Države i njeni partneri, koji čine veliku većinu među raspoloživim partnerima u MMF-ovom sistemu SDR transakcija, neće izvršiti nijednu takvu razmjenu, rekao je američki zvaničnik, čije ime Rojters ne navodi.

14.49 - Stoltenberg: Dani koji dolaze vjerovatno će biti gori, više smrti i razaranja

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je da će dani koji dolaze vjerovatno biti gori jer se očekuje da će ruske snage u rat uvesti teže naoružanje i nastaviti s napadima širom  Ukrajine. 

Govoreći nakon vanrednog sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a, Stoltenberg je opisao rusku invaziju na Ukrajinu kao "najgoru vojnu agresiju u Evropi decenijama".

"Gradovi su pod opsadom, škole su granatirane, kao i bolnice i stambene zgrade. Tu su i nepromišljene akcije oko nuklarne elektrane sinoć te brojni ubijeni ili ranjeni civili. Dani koji dolaze vjerovatno će biti gori, s više smrti, više patnje i više razaranja", rekao je Stoltenberg. 

On je naglasio da NATO ne želi rat s Rusijom te da je NATO obrambeni savez. 

"Naš temeljni zadatak je zaštititi naših 30 nacija", rekao je Stoltenberg, prenosi TAS S.

"Mi nismo dio ovog sukoba i imamo odgovornost osigurati da on ne eskalira i ne širi se izvan Ukrajine. To bi bilo još razornije i opasnije, uz još više ljudske patnje", rekao je Stoltenberg. 

14.20 - Sijarto: Mađarska neće slati trupe ili oružje u Ukrajinu

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je danas da je situacija u Ukrajini sve ozbiljnija i ponovio da Mađarska neće slati trupe ili oružje u Ukrajinu i da neće dozvoliti da bilo kakve pošiljke ubojitog oružja prođu preko njene teritorije.

Na video-snimku na svojoj Facebook stranici Sijarto je iz Brisela poručio da Mađarska prima isporuke gasa iz Rusije prema ugovoru, a tranzit gasa i isporuke nafte se, takođe, odvijaju bez ikakvih smetnji, prenio je Rojters.

13.42 - Peskov: Čekamo odgovor Ukrajine na pregovore, ništa nije stavljeno na papir

Juče je održana druga runda pregovora dvije delegacije u Bjelorusiji, a portparol Kremlja Dimitrij Peskov navodi da se i dalje čeka odgovor Kijeva.

Iz Moskve poručuju da su Ukrajini rekli kako "oni vide rješenje problema", dodajući da sve dalje zavisi od Ukrajine.

Kako je navedeno, "ništa još nije stavljeno na papir".

Peskov je odbacio tvrdnje da je Rusija tokom pregovora odustala od denacifikacije.

"Razgovori između Rusije i Ukrajine trebalo bi da budu održani u tišini i da ne bude predmet javne rasprave. Još ne pričamo ni o kakvim dokumentima. Ovo je šansa da iznesemo naše vizije o rješenju problema", rekao je Peskov.

On je dodao i da za sada nije u planu da razgovaraju predsjednici Ukrajine i Rusije, već je, kako je istakao, sada red da dve delegacije vrše pregovore, prenosi RT.

Govoreći o sankcijama koje je Zapad uveo protiv Ruske Federacije i njenih građana, Peskov kaže da "nemaju šanse za uspjeh".

"Nažalost, takva odluka je donesena, ali ako sankcije imaju za cilj da nas navedu da promijenimo stav, da one na koje se sankcije odbiju da podrže našeg predsjednika, onda te sankcije nemaju šanse. A sve ostalo nije važno", rekao je Peskov.

Peskov je takođe dodao da sastanak Putina i Bajdena za sada nije planiran.

13.21 - Kremlj: Rusi da se okupe oko Putina

Kremlj je poručio danas Rusima da se okupe oko predsjednika Vladimira Putina i naveo da će ono što će se dalje desiti u pregovorima oko Ukrajine zavisiti od reakcije Kijeva na ovosedmične razgovore između dvije strane.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima tokom konferencijskog poziva da sa Ukrajinom još nisu usaglašeni nikakvi dokumenti na pregovorima, ali da je Moskva kazala ukrajinskoj strani kako vidi rješenje za ratne sukobe, prenio je Rojters.

Rusija je prošle sedmice pokrenula, kako navodi, specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

13.18 - Šolc još jednom odbacio umiješanost NATO-a u sukob u Ukrajini

Njemački kancelar Olaf Šolc podsjetio je da NATO neće učestvovati u neprijateljstvima na teritoriji Ukrajine, prenosi agencija DPA .

"Mi nismo dio vojne konfrontacije koja se tamo odvija i nećemo to postati", rekao je Šolc.

12.58 - Zaharova pozvala zapadne zemlje da globalno preispitaju ono što su učinile

Zapadne zemlje ne bi trebale drmati vazduh praznim izjavama i prijetnjama Rusiji, nego globalno preispitati što su učinile i do kakve su katastrofe doveli svijet, izjavila je portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u eteru TV kanala Zvezda.

12.35 - Putin: Rusija samo odgovara na negativne akcije drugih zemalja

Predsjednik Rusije Vladimir Putin danas se obratio putem video linka, prilikom ceremonije podizanja zastave, na feribotu "Maršal Rokosovski".

Putin je rekao da "Rusija nema zle namjere prema komšijama".

Osvrćući se na rusku specijalnu operaciju koja je u toku u Ukrajini, Putin je naglasio da Rusija odgovara samo na "negativne akcije drugih zemalja".

12.33 - Šolc i Zelenski razgovarali telefonom

Njemački kancelar Olaf Šolc i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razgovarali su danas povodom situacije u nuklearnoj elektrani Zaporožje.

12.06 - Lukašenko: Zapad nas je vezao za Rusiju, ako oni propadnu mi ćemo biti sljedeći

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko ocijenio je da Zapad želi produženi sukob u Ukrajini kako bi u njemu "utopio" Rusiju i Bjelorusiju.

11.44 - IAEA: Nema radijacije oko nuklearke Zaporožje

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Mariano Grosi je izjavio da nije došlo do oslobađanja radijacije oko ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje koja je bila meta napada.

Grosi je rekao da je IAEA u kontaktu sa ukrajinskim nuklearnim regulatorom i nuklearnom elektranom Zaporožje, nakon što je pogođena jedna od zgrada na toj lokaciji, što je izazvalo požar koji je kasnije ugašen, prenosi agencija AP.

11.08 Borel: Ne možemo dozvoliti da moć dijeli pravdu

Šef diplomatije EU, Žosep Borel, kaže da se na granicama Evrope odvija neopravdani rat koji odnosi velike ljudske žrtve uz upotrebu oružja zabranjenog Ženevskom konvencijom i pozvao na slanje misije koja bi trebalo da proceni da li se neki od napda Rusije u Ukrajini mogu tretirati kao ratni zločini.

"Ne možemo da dozvolimo da moć deli pravdu. Ovo je kritičan trenutak u istoriji Evrope", izjavio je Borel.

Žosep Borel je dolazeći na sastanak ministara spoljih poslova članica NATO podsjetio da je EU uvela političke, ekonomske i fnansijske sankcije protiv Rusije, za koje kaže da su bez presedana i da će nanijeti veliku ekonomsku štetu Rusiji i najavljuje da su "sve opcije na stolu" kada je riječ o novim EU sankcijama protiv Moskve.

"Istovremeno, podržavamo pravo Ukrajine da se brani i divimo hrabrosti ukrajinske vojske, naroda, i vlasti", kaže Borel.

On zaključuje da je važno da se održi jedinstvo članica EU oko sankcija protiv Rusije kao i oko nabavke oružja za Ukrajinu što je prvi put u istoriji da EU naoružava treću državu u ratnom konfliktu.

10.49 - Rusija se oglasila o požaru u nuklearnoj elektrani u Zaporožju

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je "incident" koji se noćas dogodio u Nuklearnoj elektrani Zaprožje pokušaj vlasti u Kijevu da "implementiraju monstruoznu provokaciju".

10.46 - Zelenski pozvao Ruse da protestuju zbog napada na nuklearku

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski apelovao je danas direktno na ruske građane da organizuju proteste zbog zaplijene nuklearne infrastrukture u Ukrajini od strane ruskih trupa.

"Ruski narode, želim da vam se obratim: kako je to moguće?Uostalom, zajedno smo se borili 1986. godine protiv katastrofe u Černobilju", rekao je Zelenski u televizijskom obraćanju, a prenosi agencija Rojters.

Mediji su prethodno prenijeli da su ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporožje zauzele ruske snage.

10.18 - "Radioaktivna pozadina u području nuklearne elektrane Zaporožje normalna"

"Trenutno osoblje nuklearne elektrane Zaporožje nastavlja raditi uobičajeno, održava postrojenja i prati radioaktivnu situaciju. Radioaktivna pozadina u području elektrane je normalna", rekao je službeni predstavnik ruskog ministarstva obrane general Igor Konašenkov, prenosi TAS S.

10.14 - Ruske trupe preuzele kontrolu nad Energodarom

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da su ruske trupe preuzele kontrolu nad Energodarom, gradu u kojem je smještena najveća nuklearka u Evropi.

Podsjetimo, regionalne vlasti Zaporožja su ranije objavile da su ruske snage zauzete ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporožje.

10.02 - OEBS pozdravio dogovor o humanitarnim koridorima

Poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau, koji predsjedava Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), pozdravio je sporazum Rusije i Ukrajine o otvaranju humanitarnih koridora.

"Pozdravljam sporazum o otvaranju humanitarnih koridora za evakuaciju civila iz ukrajinskih gradova. Zamolio sam generalnog sekretara OEBS-a Helgu Šmid da preduzme odgovarajuće akcije", rekao je on.

9.53 - Orban: NATO će zaštititi Mađarsku ako se sami zaštitimo

 NATO će zaštititi Mađarsku ako budemo spremni da sami sebe zaštitimo, poručio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

9.29 - Posada potopila glavni brod ukrajinske mornarice

Ministar odbrane Ukrajine Oleksj Reznikov izjavio je danas da je glavni brod ukrajinske mornarice, fregata "Hetman Sagajdačni", potopljena kako ne bi pala u ruke ruskim snagama.

9.01 - Kina: Apelujemo na sve strane, osigurajte bezbjednost nuklearki

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova apelovalo je danas na sve strane da osiguraju bezbjednost nuklearnih objekata u Ukrajini, nakon što je požar izbio u zgradi za obuku nuklearke tokom intenzivnih borbi između ukrajinskih i ruskih snaga, prenosi Rojters.

"Pratićemo situaciju i pozivamo sve strane da budu uzdržane, da izbjegnu eskalaciju i da osiguraju bezbjednost nuklearnih postrojenja", kazao je ministar spoljnih poslova Vang Venbin na redovnoj konferenciji za novinare.

8.58 - Orban: Uveli smo sankcije Rusiji

Mađarska je podržala sankcije Evropske unije protiv Rusije, ali će mađarska ekonomija osjetiti posljedice tih sankcija, izjavio je danas premijer te zemlje Viktor Orban.

8.54 - Bivši kandidat za predsjednika SAD pozvao na ubistvo Putina

Američki senator i bivši kandidat za predsjednika SAD Lindzi Grejem pozvao je preko društvenih mreža na ubistvo ruskog predsjednika Vladimira Putina poslije invazije na Ukrajinu.

8.50 - Vrhovna rada: Rusi zauzeli nuklearku Zaporožje

Ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporožje zauzele su ruske snage, objavile su danas regionalne vlasti Zaporožja, prenosi agencija Intefkas Ukrajina.

"Operativno osoblje prati stanje blokova i obezbjeđuje njihov rad u skladu sa bezbjednosnim i tehnološkim procedurama", dodaje se u saopštenju ukrajinskih regionalnih vlasti.

7.52 - Oglasila se Bijela kuća o mogućnosti sastanka Bajdena i Putina

Trenutno nema planova za sastanak američkog predsjednika Džozefa Bajdena i ruskog predsjednika Vladimira Putina, saopštila je portparolka Bijele kuće Džen Psaki, uz napomenu da "sada nije vrijeme za to".

7.40 - Nepromijenjen nivo radijacije u Zaporožju

Oprema i agregati u nuklearnoj elektrani Zaporožje su neoštećeni nakon noćašnjeg požara, a borbe u blizini su prestale, saopštila je ukrajinska Državna regulatorna uprava za nuklearnu energiju.

Navodi se da oštećenja na bloku 1 ne utiču na bezbjednost, prenosi Ukrajinska pravda.

Trenutno nisu zabilježene promjene u nivou radioaktivnosti.

7.38 - Džonson: Ruski napad na nuklearku prijetnja za cijelu Evropu

Premijer Velike Britanije Boris Džonson izjavio je danas da ruske snage moraju odmah da prekinu napad na ukrajinsku nuklearnu elektranu u Zaporožju i da su sada akcije Putina prijetnja bezbijednosti za cijelu Evropu.

7.25 - Zelenski: Evropa mora da se probudi

Evropa mora da se probudi! Najveća nuklearna elektrana u Evropi gori, poručio je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski noćas nakon što je izbio požar u krugu nuklearne eletrane Zaporožja.

"Upravo u ovom trenutku. Ruski tenkovi pucaju na nuklearne blokove. Opremljeni su termovizijskim vizirima. Znaju na šta pucaju. Spremali su se za to", rekao je Zelenski.7.22 - Požar u okolini nuklearke Zaporožje

 

Nešto iza ponoći po našem vremenu buknula je vatra u krugu nuklearne elektrane Zaporožja, najveće nuklearke u Evropi, pored koje su se sinoć i tokom noći odvijale borbe ruskih i ukrajinskih snaga.

Ukrajinske vlasti objavile su kako su ruske snage granatirale nuklearku te da su s time nastavile i kad je izbila vatra.

"Ruska vojska napada nuklearnu elektranu Zaporožje sa svih strana, najveću nuklearku Evrope. Već je izbio požar. Ako eksplodira, biće 10 puta gore od černobiljske katastrofe. Rusi moraju odmah prestati s napadom, dopustiti vatrogascima da ugase požar i osigurati im sigurnu zonu", tvitao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

Vatrogasci su tek nekoliko sati nakon što je požar izbio pušteni u područje nuklearne elektrane u Zaporožju da ugase požar. Ukrajinska državna služba za hitne slučajeve izvještava da su uslovi radijacijske i požarne sigurnosti u nuklearnoj elektrani Zaporožja u granicama normale.

Dešavanja koja su obilježila osmi dan vojne operacije Rusije u Ukrajini možete pročitati OVDJE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije