Svijet

Ruska vojna operacija u Ukrajini: Otkriveno kada bi mogla biti treća runda pregovora

Ruska vojna operacija u Ukrajini: Otkriveno kada bi mogla biti treća runda pregovora
Foto: Printscreen/Twitter | Ruska vojna operacija u Ukrajini: Rusi zauzeli Herson, čule se eksplozije u Kijevu (UŽIVO)

MOSKVA - Osmi dan vojne operacije u Ukrajini, noćas i jutros odjekivale eksplozije u Kijevu i drugim gradovima. Gradonačelnik Hersona i jedan ukrajinski funkcioner potvrdili su da je Herson sinoć pao u ruske ruke. To je prvi veliki grad i strateški vrlo bitan koji su od početka invazije zauzeli Rusi.

22.44 - EU odobrila privremeni boravak izbjeglim Ukrajincima

EU je odobrila status privremenog boravka u trajanju do tri godine Ukrajincima koji bježe od rata, a odluka je donesena na ministarskom sastanku u Briselu.

22.20 - Saudijska Arabija se nudi da posreduje u ukrajinskoj krizi

Saudijski prestolonasljednik Mohamed Bin Salman rekao je danas ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru da je Rijad spreman da posreduje između Moskve, Kijeva i svih strana povezanih sa tekućom ukrajinskom krizom.

Princ je ponovio želju Saudijske Arabije da se održi stabilnost tržišta nafte i naglasio ulogu OPEK+ u održavanju ravnoteže, naglasivši da je neophodno da se poštuju sporazumi u okviru ove grupe, prenosi Rojters prema izvještaju saudijskih državnih medija.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u današnjem telefonskom razgovoru sa saudijskim prestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom istakao da je neprihvatljivo politizovati pitanje globalnog snabdijevanja energentima, saopštila je pres služba Kremlja.

Kako se navodi, Putin je takođe izneo osnovne pristupe ruske strane u kontekstu "tekuće specijalne vojne operacije zaštite Donbasa", navodi se u saopštenju Kremlja, prenio je TAS S.

21.20 - Grosi: Obustaviti borbe u blizini nuklearne elektrane

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi pozvao je danas ruske i ukrajinske trupe da ne vode borbe u blizini nuklearne elektrane Zaporožje.

Ukrajina je ranije saopštila da je u toku bitka u obližnjem gradu Enerhodar.

"Generalni direktor Grosi apelovao je da se momentalno obustavi upotreba sile u Enerhodaru i pozvao da se vojne snage u toj oblasti uzdrže od nasilja nedaleko od nuklearne elektrane", navodi se u saopštenju IAEA. 

20.46 - SAD uvode sankcije Peskvu i ruskim oligarsima

SAD će uvesti sankcije grupi ruskih oligarha i portparolu Kremlja Dmitriju Peskovu, saopštila je večeras Bijela kuća.

19.25 - Medinski: Riješeno glavno pitanje - spasavanje ljudi koji su se našli u zoni sukoba

"Rusija i Ukrajina su uspjele da nađu razumijevanje o tačkama razgovora", rekao je šef ruske delegacije Vladimir Medinski

19.10 - Ukrajinska delegacija napustila mjesto pregovora

Ukrajinska delegacija je helikopterom napustila Belovešku šumu, prenosi TASS.

18.57 - Slucki: Treća runda pregovora narednih dana

"Treća runda pregovora sa Ukrajinom biće održana narednih dana", rekao je predsjednik Komiteta za Međunarodne poslove Državne Dume Federalne Skupštine Ruske Federacije Leonid Slucki, prenosi TASS

On je dodao da "sporazumi sa Ukrajinom mogu zahtjevati parlamentarne napore, uključujući ratifikaciju".

Slucki nije isključio mogućnost održavanja još nekoliko rundi pregovora sa ukrajinskom delegacijom.

"Sporazumi između Ruske Federacije i Ukrajine biće fiksirani na najvišem nivou u bliskoj budućnosti", rekao je Slucki.

18.44 - Ispunjen jedan uslov, nastavak u trećoj rundi

Ukrajinska delegacija nije dobila rezultate koje je očekivala i nastaviće dijalog u trećoj rundi pregovora, rekao je član pregovaračkog tima Ukrajine Mihail Podoljak, prenosi TASS:

"Strane su postigle razumijevanje o zajedničkom obezbjeđivanju humanitarnih koridora uz privremeni prekid vatre", istakao je Podoljak.

Podoljak je rekao da će treća runda pregovora između Ruske Federacije i Ukrajine ponovo biti održana u Bjelorusiji početkom sljedeće sedmice, prenosi Belta.

On je precizirao da će "Ruska Federacija i Ukrajina uskoro stvoriti kanale komunikacije i interakcije za organizaciju humanitarnih koridora".

Printscreen/Telegram
Printscreen/Telegram

18.22 - Putin: Borimo se sa neonacistima koji svoj narod koriste kao živi štit

Borimo se sa neonacistima čiji su se preci u Drugom svjetskom ratu borili sa Hitlerom. Ti neonacisti vlastitu populaciju koriste kao živi ljudski štit, poručio je Vladimir Putin, predsjednik Rusije.

18.10 - Zelenski pozvao Putina na razgovor

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski kaže da je razumno razgovarati, pa je na pres konferenciji pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina na sastanak uz poruku "Ja ne grizem. Čega se plašite".

17.41 - Ruski zahtjevi

Zahtjeve Rusije saopštio je ministar spoljnih poslova zemlje Sergej Lavrov.

On je rekao da Rusija ima tri zahtjeva:

Ukrajina mora da "demilitarizuje i denacifikuje", da prizna Krim kao dio Rusije, koju je Moskva anektirala 2014, i da formalno prizna dvije oblasti Donjeck i Lugansk kao nezavisne države, što je Rusija učinila prije deset dana.

17.30 - Kuleba: Nema pregovora o teritorijalnom integritetu Ukrajine

Ukrajina neće praviti nikakve ustupke u pregovorima sa Rusijom o pitanjima teritorijalnog integriteta, ali će se fokusirati na razgovore o humanitarnim koridorima, prekidu vatre i vraćanje na situaciju koja je postojala prije početka ruske agresije, izjavio je danas ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.

17.13 - Lukoil pozvao na prekid vatre u Ukrajini

Ruski naftni gigant Lukoil pozvao je na prekid rata u Ukrajini, javlja AFP.

16.36 - Ukrajinci saopštili zahtjeve

Ukrajinska strana ima tri zahtjeva na kojima će insistirati tokom današnjih pregovora sa ruskom delegacijom.

Kako je istakao član pregovaračkog tima Ukrajine Mihail Podoljak, neophodan je trenutni prekid vatre, proglašenje primirja i formiranje humanitarnih koridora za evakuaciju civila iz područja koja su stalno granatirana.

16.33 - Konašenkov: Oko 200 plaćenika iz Hrvatske stiglo u Ukrajinu

Oko 200 plaćenika iz Hrvatske pridružilo se bataljonu nacionalista u Ukrajini, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane, general-major Igor Konašenkov.

Konašenkov je rekao da je vojni ataše Ambasade Hrvatske u Moskvi pozvan danas na razgovor u rusko Ministarstvo odbrane i da mu je rečeno da je Rusija upoznata o dolasku plaćenika, prenosi TAS S.

"Samo protekle nedjelje oko 200 plaćenika iz Hrvatske stiglo preko Poljske i pridružilo se jednom od bataljona nacionalista na jugoistoku Ukrajine", rekao je Konašenkov, a prenosi TAS S.

Kako je naveo, vojni ataše obaviješten je o nelegalnim aktivnostima hrvatskog državljanina Denisa Selera, koji je, kako je rekao, učestvovao u borbenim operacijama na jugoistoku Ukrajine 2015. godine, a sada je formirao grupe hrvatskih plaćenika za slanje u Ukrajinu.

16:20 - Zaharova: Očekujemo da će pregovori donijeti mir u Donbasu

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla da Rusija očekuje da će pregovori sa Ukrajinom dovesti do brzog rešenja situacije i uspostavljanju mira u Donbasu.

16.19 - Peskov: Vojna služba privilegija, a ne kazna

"Regrutovanje učesnika ilegalnih protesta u Donbas teško je moguće, jer je vojna služba privilegija, a ne kazna", smatra sekretar predsjednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov, prenosi TAS S.

16.13 - Kuleba: Kijev će raditi na stvaranju humanitarnih koridora

"Na razgovorima, Kijev će raditi na stvaranju humanitarnih koridora, prekidu vatre i vraćanju situacije pre početka specijalne operacije", rekao je Kuleba, prenosi TAS S.

16.03 - Počela druga runda pregovora

Počela je druga runda pregovora između ruske i ukrajinske delegacije, piše bjeloruska agencija Belta. 

 

Iako su u jednom trenutku Ukrajinci rekli da ne žele pregovarati u Beloveškoj šumi, razgovor će se održati upravo ondje.

15.56 - Ukrajina zapljenjuje imovinu Rusa

Ukrajinski parlament odobrio je zakon kojim se dozvoljava zaplijena imovine u Ukrajini koja se nalazi u vlasništvu Rusije ili ruskih državljana zbog invazije koju je pokrenula Rusija.

Usvojeni zakon nalaže da vlada može da predloži Savjetu bezbjednosti koju imovinu da konfiskuje, nakon čega će Savjet dati saglasnost da ona pređe u državnu imovinu, prenio je Rojters.

15.25 - Zaharova: Američke službe ne štede ukrajinski narod

"Taktika pregovora kijevskog režima i ruske strane pokazuje da američke obavještajne službe ne štede ukrajinski narod", rekla je Marija Zaharova, prenosi TAS S.

15.22 - Fon der Lejen: EU odlučnija nego ikad

Predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lejen, danas je ponovila poziv za prekid ruske invazije na Ukrajinu uz ocjenu da je EU spremna na dodatne sankcije u slučaju eskalacije, ali i da se prirpema za moguće uzvratene mjere Moskve.

"Pored naše nedvosmislene podrške Ukrajini, mi namećemo i snažne sankcije protiv Rusije. Naš cilj je da umanje kapacitete Kremlja da vodi rat protiv svog susjeda. Ova invazija mora da se zaustavi", poručila je Lejen na Tviteru.

14.55 - Ukrajinska delegacija stigla na pregovore s Rusijom

Na mjesto pregovora s Rusijom u Beloveškoj pušči ukrajinska delegacija doputovalo je helikopterom, izvijestio je dopisnik TASS-a sa mjesta događaja.

14.47 - Privremeno zatvorena ambasada Srbije u Kijevu, osoblje evakuisano

Ambasada Srbije u Ukrajini danas je privremeno zatvorena zbog zaštite bezbjednosti osoblja, koje će nastaviti da posao obavlja iz Beograda do sticanja uslova za povratak, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

14.43 - Otkriveni detalji razgovora Putina i Makrona

Vladimir Putin, predsjednik Rusije, rekao je danas Emanuelu Makronu, predsjedniku Francuske, da će ciljevi ruske operacije u Ukrajini - njena demilitarizacija i neutralni status - biti postignuti u svakom slučaju, saopštio je Kremlj.

13.12 - Ukrajinska delegacija: Pregovori počinju za par sati 

"Ukrajinska delegacija letjela je helikopterima na pregovore sa Ruskom Federacijom", rekao je savjetnik šefa kabineta Zelenskog.

Takođe, ukrajinska delegacija je navela da će pregovore sa Ruskom Federacijom početi "za par sati", prenosi TAS S.

 

 

12.45 - Razgovor Putina i Makrona trajao sat i po

Makron je imao telefonski razgovor sa Putinom, zatim sa Zelenskim, navodi AFP.  Makronov telefonski razgovor sa Putinom trajao je sat i po, prenose mediji pozivajući se na Jelisejsku palatu.

12.27 - Peskov: Čekamo ukrajinske pregovarače od sinoć, očigledno im se ne žuri

"Ruska delegacija u Belorusiji još čeka ukrajinske pregovarače, kojima se očigledno ne žuri", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Kao što znate, naša delegacija je već bila tamo sinoć. Očekivali smo ukrajinske pregovarače sinoć, očekivali smo ih jutros, i iskreno, još čekamo. Ukrajinski pregovarači očigledno ne žure. Nadajmo se da će danas stići tamo", rekao je Peskov novinarima.

Moskva ima razloga da vjeruje da ukrajinska delegacija namjerno odugovlači pregovore, dodao je on, ne navodeći detalje.

11.48 - Kremlj: Vojnici RUS ući će u istoriju kao i pobjednici nacista

Kremlj je danas pohvalio ruske vojnike koji se bore u Ukrajini, nazivajući ih herojima koji će ući u istoriju zajedno s vojnicima koji su pobijedili nacističku Njemačku.

Kremlj je odbacio glasine o planovina Rusije da uvede ratno stanje, prenosi Rojters.

Ruski predsjednik Vladimir Putin održaće danas sjednicu ruskog Savjeta bezbjednost, najavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

11.28 - Medinski: Pregovori počinju u 15 časova po lokalnom vremenu

"Nova runda pregovora ukrajinske i ruske delegacije trebalo bi da počne u 15 časova po lokalnom vremenu (13 časova po našem) u Brestsokj oblasti", rekao je šef ruske delegacije Vladimir Medinski.

 

11. 30 - Lavrov: Pregovori dana, naravno da će se pronaći rješenje

 Pregovori između predstavnika Rusije i Ukrajine biće održani danas, rekao je

Sergej Lavrov, ministar inostranih poslova Rusije, i dodao da je uvjeren da će se pronaći rješenje za situaciju u Ukrajini.

11.18 - U toku razgovor Putina i Makrona, očekuje se obraćanje ruskog predsjednika

Ruski predsjednik Vladimir Putin će danas na sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost govoriti o ruskim vojnicima koji su "herojski poginuli u Ukrajini".

10.29 - Rjabkov: Zapad ignoriše prijetnje Kijeva da će nabaviti nuklearno oružje

"Zapadne zemlje zatvaraju oči pred namjerom Kijeva da nabavi nuklearno oružje", izjavio je danas zamjenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Rjabkov za RBC .

"Dojam je da se vode suprotnim pristupom 'što gore, to bolje'. Oni zatvaraju oči na potpuno neskrivene prijetnje Kijeva da će nabaviti nuklearno oružje, nabaviti odgovarajuće raketno oružje", rekao je Rjabkov, prenosi TAS S.

10.06 - Britanski obavještajci: Mali napredak ruskih trupa prema Kijevu

Kretanje ruskih trupa prema ukrajinskoj prijestonici je malo napredovalo u protekla tri dana, a gradovi Harkov, Černihiv i Mariupolj su i dalje u ukrajinskim rukama, sudeći prema britanskim vojnim obavještajcima.

"Glavni dio velike ruske kolone koja napreduje ka Kijevu je i dalje na više od 30 kilometara od centra grada jer je njen napredak odložen usljed otpora Ukrajine, mehaničkih kvarova i zagušenja", saopštilo je britansko ministarstvo odbrane u obavještajnom izvještaju, a prenosi agencija Rojters.

9.54 - Mediji: Pregovori na ukrajinsko-bjeloruskoj granici

Kako prenosi ruska Gazeta, pregovori će se održati kako je planirano, nedaleko od poljsko-ukrajinske granice, ali na području između gradova Grodno i Brest.

9.43 - Orban: Nećemo uložiti veto na sankcije EU Rusiji

Mađarska neće uložiti veto na sankcije Evropske unije Rusiji, a jedinstvo 27-članog bloka je najvažnije s obzirom na rat u Ukrajini koji Mađarska nedvosmisleno osuđuje, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban, prenosi Rojters.

9.28 - Sankcije i za ruske mačke

Međunarodna federacija uzgajivača mačaka (FIFe) odlučila je da zbog situacije u Ukrajini zabrani mačkama iz Rusije da učestvuju na međunarodnim takmičenjima.

9.02 - Zelenski: Mi smo narod koji je za sedmicu uništio planove neprijatelja

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u video-obraćanju naciji u četvrtak rano ujutro iznio optimističnu ocjenu rata i pozvao Ukrajince da nastave s pružanjem otpora, dok je Generalštab ukrajinske vojske naveo da vojska posjeduje dokumente ruskog ratnog plana, prenosi AP.

8.52 - Francuska danas predlaže SB UN rezoluciju o prekidu vatre

Francuska će danas Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija predložiti usvajanje rezolucije kojom se poziva na prekid vatre u Ukrajini, rekao je šef francuske diplomatije Žan-Iv le Drijan.

Francusko predsjedništvo Evropskom unijom ranije je najavilo da će Pariz preduzeti taj korak, podsjeća Rojters.

Kao stalna članica Savjet bezbjednosti, Rusija ima pravo da uloži veto na bilo koju rezoluciju.

8.32 - Zaharova situaciju oko Ukrajine nazvala rezultatom zapadne politike

"Trenutna situacija oko Ukrajine je potpuno isforsirana, rezultat je politike Zapada koju je Rusija pokušala spriječiti", rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, prenosi TAS S.

"Ovo je ono što trebate razumjeti: trenutna situacija je iznuđena, apsolutno prisilna, bez alternative isključivo zbog stava Zapada koji se bavio eksperimentima", rekla je Zaharova.

8.03 - DNR: Ukrajinske snage gađale TE Zuevskaja

Jedinice Oružanih snaga Ukrajine pucale su na termoelektranu Zuevskaja koja se nalazi u blizini Donjecka, saopštio je štab teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

Kako se navodi, žrtava i povrijeđenih nije bilo, a oštećena je zgrada kotlarnice, prenosi Tass.

Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre saopštilo je da su oružane snage Ukrajine tokom proteklog dana otvarale su 13 puta vatru na teritoriju te samoproglašene republke.

Prema saopštenju, ukrajinske snage su tokom granatiranja koristile minobacače, teške mitraljeze, AGS i snajpersko oružje.

7.25 - Stejt department: Putin da odmah prekine krvoproliće

Američki Stejt department pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina da "odmah prekine krvoproliće" i da povuče trupe sa teritorije Ukrajine.

U saopštenju objavljenom kasno sinoć po američkom vremenu, SAD takođe optužuju Rusiju da je pokrenula "sveobuhvatan napad na slobodu medija i istinu" kroz blokiranje pristupa nezavisnim novinskim kućama i sprečavanje njihove mogućnosti da emituju informacije o ruskom napadu na Ukrajinu, prenosi BBC.

Sjedinjene Države su, takođe, ukazale na rusko "gušenje" društvenih medija poput Twittera, Facebooka i Instagrama, a koji su, kako tvrdi Vašington, omogućili milionima Rusa pristup nezavisnim informacijama i vezu s ostatkom svijeta.

O dešavanjima prethodnog dana možete pročitati OVDJE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije