Svijet

Britanski obavještajci: Mali napredak ruskih trupa prema Kijevu

Britanski obavještajci: Mali napredak ruskih trupa prema Kijevu
Foto: Tanjug/AP | Britanski obavještajci: Mali napredak ruskih trupa prema Kijevu

LONDON - Kretanje ruskih trupa prema ukrajinskoj prijestonici je malo napredovalo u protekla tri dana, a gradovi Harkov, Černihiv i Mariupolj su i dalje u ukrajinskim rukama, sudeći prema britanskim vojnim obavještajcima.

"Glavni dio velike ruske kolone koja napreduje ka Kijevu je i dalje na više od 30 kilometara od centra grada jer je njen napredak odložen usljed otpora Ukrajine, mehaničkih kvarova i zagušenja", saopštilo je britansko ministarstvo odbrane u obavještajnom izvještaju, a prenosi agencija Rojters.

"Kolona je napravila mali napredak u više od tri dana. Uprkos teškom ruskom granatiranju, gradovi Harkov, Černihiv i Mariupolj ostaju u ukrajinskim rukama. Neke ruske snage su ušle u grad Herson, ali vojna situacija je i dalje nejasna", navodi se u tom izvještaju.

Dodaje se i da je rusko ministarstvo odbrane priznalo "da je 498 ruskih vojnika već ubijeno, a 1.597 ranjeno u Putinovom ratu".

“Stvarni broj ubijenih i ranjenih će skoro sigurno biti znatno veći i nastaviće da raste”, zaključuje se u tom izvještaju.

Više o dešavanjima u Ukrajini možete pročitati OVDJE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije