Svijet

Blinken: SAD spremne pregovarati ako Rusija povuče vojnike

Blinken: SAD spremne pregovarati ako Rusija povuče vojnike
Foto: Tanjug/AP arhiva | Blinken: SAD spremne pregovarati ako Rusija povuče vojnike

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države spremne su na diplomatiju o Ukrajini ako Rusija povuče vojnike i takođe uđe u pregovore, rekao je danas na konferenciji američki državni sektretar Entoni Blinken.

"Ako Rusija povuče svoje trupe i bude spremna na pregovore, mi smo spremni učiniti isto", rekao je.

"Gotovo sam svakodnevno u kontaktu sa svojim prijateljem i kolegom ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom. Jasno sam dao do znanja da ćemo podržati sve diplomatske napore ukrajinskih vlasti da postignu primirje i da se povuku ruske snage", dodao je Blinken.

Blinken je rekao da zapadne zemlje koordinišu akcije za ubrzanje isporuke sistema protivvazdušne odbrane, protivtenkovskog sistema i drugog oružja Ukrajini. 

"Tokom proteklih nekoliko dana odobrio sam ubrzani prenos najhitnije potrebne obrambene imovine od saveznika u Ukrajinu i koordinaciju svih napora da se ubrza isporuka te imovine, uključujući protivtenkovske, protivvazdušne, i municiju za malokalibarsko oružje, u ruke ukrajinskih boraca koji vješto i odlučno brane svoju zemlju", rekao je Blinken.

On je rekao da SAD dokumentuje smrt civila u ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini i da će tražiti odgovornost za to.

"Vrlo pomno pratimo što se sada događa u Ukrajini, uključujući i ono što se događa civilima. To bilježimo, dokumentujemo i, između ostalog, želimo biti sigurni da će uslijediti odgovornost", rekao je BLinken.

Odgovarajući na pitanje o američkim građanima koji su spremni sudjelovati u neprijateljstvima protiv Ruske Federacije, Blinken je rekao da američke vlasti pozivaju Amerikance da ne putuju u Ukrajinu. 

"Već neko vrijeme vrlo jasno govorimo Amerikancima koji bi možda razmišljali o tome da tamo ne idu", rekao jeBlinken novinarima.

"Za one koji žele pomoći Ukrajini i njezinom narodu, postoji mnogo načina da to učine, uključujući podršku i pomoć mnogim nevladinim organizacijama koje rade na pružanju humanitarne pomoći", rekao je Blinken, prenosi TAS S.

Više o dešavanjima u Ukrajini možete pročitati OVDJE.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije