Svijet

Bolsonaro umjesto u restoranu, večerao picu na ulici

Bolsonaro umjesto u restoranu, večerao picu na ulici
Foto: wikipedia.org | Bolsonaro umjesto u restoranu, večerao picu na ulici
Tanjug

BRAZILIJA - Nevakcinisani šefovi država koji ove nedjelje prisustvuju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija najvjerovatnije će morati da se zadovolje komadom pice na ulici umjesto bogate večere u njujorškim restoranima.

Upravo tako je prve noći u Njujorku večerao brazilski predsjednik Žair Bolsonaro, pošto tamo, prema važećim mjerama zbog pandemije, nikome nije dozvoljen ulazak u gradske restorane bez dokaza o vakcinaciji protiv kovid-19, prenosi Rojters.

Dva ministra iz njegovog kabineta, koja su dio brazilske delegacije, objavila su u nedjelju uveče fotografiju Bolsonara koji sa pomoćnicima jede kriške pice na njujorškom šetalištu.

Bolsonarove pristalice pohvalile su ovaj potez kao neobaveznu "jednostavnost" njihovog lidera, koji se odlučio da večera na ulici u blizini hotela na Menhetnu u kojem odsjeda.

Brazilski populistički lider, koji se hvalio da nije vakcinisan prije odlaska u Njujork, poručio je da je njegov imunološki sistem dovoljno jak da se odbrani od korona virusa.

Na pitanje britanskog premijera Borisa Džonsona na sastanku u ponedjeljak da li je vakcinisan, Bolsonaro je odgovorio: "Ne. Ne još."

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio apelovao je na svjetske lidere da se vakcinišu prije nego što uzmu učesće u debati na Generalnoj skupštini UN.

Kancelarija gradonačelnika ranije je saopštila da će svi učesnici debate morati da posjeduju dokaz o vakcinaciji kako bi ušli u salu za debate, koja je klasifikovana kao kongresni centar.

Brazilska misija pri UN odbila je da komentariše izvještaje da je jedan njihov diplomata bio pozitivan na testiranju u Njujorku.

Portparol UN Stefan Dižarik je izjavio da su u vezi sa time u kontaktu sa brazilskom misijom.

Bolsonaro će biti prvi šef države koji će se danas govoriti na generalnoj debati godišnjeg zasjedanja Generalna skupštine UN.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije