Svijet

Borel: Evropski savjet podržava članstvo Švedske i Finske u NATO

Borel: Evropski savjet podržava članstvo Švedske i Finske u NATO
Foto: Tanjug/AP arhiva | Borel: Evropski savjet podržava članstvo Švedske i Finske u NATO

BRISEL - Evropski savjet snažno podržava zahtjev Švedske i Finske za pridruživanje NATO, izjavio je danas šef diplomatije EU Žozep Borel.

"Oni će imati snažnu podršku, siguran sam, od svih država članica, jer se time povećava naše jedinstvo i to nas ojačava", rekao je Borel novinarima uoči sastanka Evropskog savjeta za odbranu u Briselu.

On je dodao da se nada da će NATO uspeti da prevaziđe problem prigovora Turske zbog potencijalnog članstva ovih država, prenosi CNN.

"Siguran sam da će savjet podržati članstvo Švedske i Finske u NATO. Znam da je Turska iznijela neke prigovore. Nadam se da će NATO moći da ih prevlada", naveo je Borel.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan ranije je rekao da njegova zemlja neće dozvoliti pridruživanje Finske i Švedske NATO.

Ankara tvrdi da Švedska i Finska pružaju utočište osobama koje su povezane sa grupama koje smatra terorističkim, odnosno sa Radničkom partijom Kurdistana i pristalicama propovednika Fetulaha Gulena koga optužuje da stoji iza pokušaja puča 2016. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije