Svijet

Borel: Rađa se geopolitička Evropa

Borel: Rađa se geopolitička Evropa
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Borel: Rađa se geopolitička Evropa

​BRISEL - Šef dipolomatije EU, Žosep Borel kaže da je trenutak invazije Rusije na Ukrajinu i preuzimanje odgovornosti EU za postojeće izazove, trenutak "rađanja geopolitičke Evrope".

Borel je pozvao cijeli svijet da osudi "agresiju za koju nema opravdanja", a EU da više izdvaja iz budžeta za odbranu i odvraćanje.

"EU mora da preuzme odgovornost u situaciji kada, po prvi put od Drugog svjetskog rata, jedna zemlja, nuklearna sila vrši invaziju na drugu zemlju", kaže Borelj.

U obraćanju evropskim poslanicma šef diplomatije EU se osvrnuo na na početak Drugog svjetskog rata uz ocjenu da "tragedija, zlo i rat nikada ne nestaju sa horizonta".

"Najvažnija lekcija koju Evropa mora da izvučce iz invazije Rusije na Ukrajinu jeste da mora strateški da razmišlja o sebi, okruženju i svijetu", poručio je Borel.

On ocjenjuje da "živimo u opasonom svijetu gdje EU mora biti jaka" i poziva zemlje članice da iskoriste svoje budžete kako bi se bolje pripremili i suprotstavili u sljedećoj krizi i "sjedećoj ruskoj agresiji".

"Moramo da pojačamo kapacitete odvraćanja kako bi spriječili rat. Naše dosadašnje odvraćanje nije bilo dovoljno jako da zaustavi agesiju Putina", rekao je Borel.

On navodi da je jak, jedinstven i brz odgovor EU iznenadio mnoge, uključujući i Putina, i poručuje da EU neće žrtvovati slobodu i svoje vrijednosti zbog ruskog gasa.

Žosep Borel ocjenjuje da su posljedice EU sankcija već vidljive u Rusiji kroz infalciju i pad nacionalne valute.

O ostalim dešavanjima u Ukrajini možete pročitati OVDJE.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije