Svijet

Brisel: Moguća pravna akcija protiv Londona

Brisel: Moguća pravna akcija protiv Londona
Foto: Ilustracija | Brisel: Moguća pravna akcija protiv Londona

BRISEL - Velika Britanija i EU održaće danas vanredne razgovore o planu premijera Borisa Džonsona da usvoji zakonske izmjene sporazuma o Brexitu, a Brisel najavljuje i mogućnost preduzimanja pravne akcije tim povodom.

Britanija je eksplicitno saopštila da će djelovati izvan međunarodnog prava kršenjem sporazuma o Brexitu, a pregovarači EU razmišljaju o tome kako da se postave prema Londonu.

Potpredsjednik Evropske komisije Maroš Ševčovič sastaće se danas u Londonu sa britanskim kolegom Majklom Govom, a biće održani i razgovori o trgovini između glavnih pregovarača Mišela Barnijea i Dejvida Frosta, prenio je AFP.

Ukoliko EU ne bude zadovoljna onim što govori London, mogla bi da iskoristi dio Sporazuma o povlačenju za pokretanje pravne akcije protiv Britanije, ali ishod tog procesa ne bi bio poznat prije isteka krajnjeg roka krajem godine za poptuno raskidanje veza Britanije i evropskog bloka.

"Postoji mehanizam za rješavanje sporova u samom Sporazumu o povlačenju", rekao je Rojtersu jedan diplomata EU.

Evropski lideri od Britanije su dobili ultimatum: da prihvate kršenje sporazuma ili se pripreme za neusaglašeni razlaz kada se Britanija potpuno odvoji od EU na kraju godine.

Britanija je u januaru potpisala Sporazum o povlačenju, ali do kraja 2020. godine formalno i dalje primjenjuje regulative koje su bile na snazi dok je bila punopravni član.

Dvije strane pokušavaju da postignu dogovor o trgovinskim odnosima od početka 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije