Svijet

Britanija odaje počast ubijenom poslaniku Dejvidu Ejmsu

Britanija odaje počast ubijenom poslaniku Dejvidu Ejmsu
Foto: Tanjug/AP arhiva | Britanija odaje počast ubijenom poslaniku Dejvidu Ejmsu

LONDON - U Britaniji se danas odaje počast Dejvidu Ejmsu, konzervativnom poslaniku koji je ubijen nožem za vrijeme sastanka sa biračima u Metodističkoj crkvi u Li-on-Siju, gradu koji se nalazi 62 kilometara istočno od Londona.

Policija je na licu mjesta u Metodističkoj crkvi uhapsila sina bivšeg savjetnika za medije bivšeg premijera Somalije, i on je u pritvoru, piše Rojters.

Ubistvo Ejmsa šokiralo je njegove kolege, koji će se kasnije danas okupiti u parlamentu gdje će premijer Boris Džonson voditi ceremoniju odavanja počasti.

"Ono što ga je zaista definisalo je da je čak i kada se nije slagao sa ljudima, bio velikodušnog duha. Nedostajaće nam, bio je vrlo ljubazan i velikodušan svojim vremenom i savjetima", rekao je potpredsjednik vlade Dominik Rab.

Detektivi ispituju osumnjičenog Ali Harbi Alija, britanskog državljanina, i traže moguću motivaciju povezanu sa islamističkim ekstremizmom.

Policija, takođe, pretražuje brojne nekretnine u Londonu i okolini, a osumnjičeni Ali je upućen u program protiv radikalizacije poznat kao Prevent, ali nije bio od formalnog interesa za bezbjednosnu agenciju MI5.

Ejms je, takođe, bio predsjednik međustranačkog komiteta koji je nastojao da podstakne dobre veze između Britanije i Katara, a list "Tajms" je rekao da policija takođe istražije ovu vezu.

Ejms je prošle nedjelje bio u posjeti Kataru, a policija je ranije upozoravala na opasnosti od pandemije kovid-19 u smislu radikalizacije, sa objašnjenjem da su ugrožene osobe provodile više vremena na internetu i potencijalno se izlagale ekstremističkim materijalima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije