Svijet

Pratite nas na Google news

Britanska naftna firma tužila Sloveniju, traži 50 miliona evra

Britanska naftna firma tužila Sloveniju, traži 50 miliona evra
Foto: Ilustracija | Britanska naftna firma tužila Sloveniju, traži 50 miliona evra
Tanjug

Britanska kompanija za istraživanje nafte i gasa Asent Risorsiz podnijela je tužbu protiv Slovenije nakon što je od nje zatraženo da, prije nego što počne s frakingom u blizini izvora vode, izvrši procjenu uticaja na životnu sredinu, što ona smatra nerazumnim zahtjevom.

Tužba je podnesena na osnovu britansko-slovenačkog bilateralnog sporazuma o ulaganju i multilateralnog Ugovora o energetskoj povelji, prenosi portal bne.intelinjuz sa sjedištem u Berlinu.

U pismu Asenta upućenom u julu slovenačkoj vladi, advokati kompanije navode zahtjev slovenačke Agencije za životnu sredinu (ARSO) nije zasnovan na preporukama slovenačkih stručnjaka, već na "proizvoljnoj i nerazumnoj" ocjeni medijskog veb sajta "Climate home news".

Ekološka organizacija ''Prijatelji Zemlje'' iz Slovenije optužila je Asent Risorsiz za ugrožavanje snabdjevanja pijaćom vodom u zemlji i pozvali novu slovenačku vladu da se ne povinuje pritisku.

Asent je 2007. godine ušao u zajedničko ulaganje sa državnom slovenačkom kompanijom Geonergo za vađenje gasa na polju Petišovci, na sjeveroistoku Slovenije.

U avgustu 2019, britanska kompanija je saopštila da se sprema da tuži Sloveniju i da će tražiti za 50 miliona evra za naknadu štete nastale zbog odbijanja vlasti da im izda dozvolu za korištenje metode hidrauličkog lomljenja, koja je, kako tvrdi, potrebna za povećanje proizvodnje na gasnom polju Petišovci.

U aprilu ove godine, britanska kompanija je objavila da je završila razgovore sa potencijalnim finansijerom njenog sudskog postupka protiv Slovenije vezanog za projekat na gasnog polja Petisovci.

Asent je tada naveo da se značajan rast proizvodnje na polju Petišovci može postići samo kada partneri dobiju potrebne dozvole za ponovno stimulisanje sproizvodnje iz postojećih bušotina.

Slovenački upravni sud je nedavno odbio njihov zahtjev da se poništi odluka ARSO-a , prema kojoj je za fraking tehnologiju stimulacije starih bušotina potrebno prethodno izvijesti studiju uticaja na živonu sredinu i podzemne vode, dok bi korištenje bušotina klasičnim načinom bilo neisplativo.

RTV Slovenija prenosi da, pošto Slovenija ni nakon više godina nije donijela definitivnu odluku o dozvoljavanju frakinga, što investitori smatraju nerazumnim i otezanjem na njihovu štetu, odlučili su se za tužbu protiv države pred ad-hok arbitražom ako ne dođe do dogovora u roku od tri mjeseca.

Odluka o obaveznoj studiji uticaja na okolinu prije frakinga donesena je u vrijeme bivše vlade Mire Cerara, dok se sadašnja vlada Janeza Janše zalaže za smanjivanje uticaja nevladinih organizacija kao stranaka u postupku, za deregulaciju pri odobravanju licenci i podsticanje stranih investicija, kako bi se ublažile posljedice korona krize, navode slovenački mediji.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije