Svijet

Britanski obavještajci na tragu "Bijeloj udovici"?

Britanski obavještajci na tragu "Bijeloj udovici"?
Foto: Ilustracija | Britanski obavještajci na tragu "Bijeloj udovici"

LONDON - Britanski obavještajci tragaju za jednom od najzloglasnijih osoba na svijetu Samantom Lutvajt, poznatom po nadimku "Bijela Udovica", koju smatraju odgovornom za smrt najmanje 400 ljudi.

"Vrlo smo blizu i brzo ćemo je uhvatiti", tvrde izvori bliski britanskim tajnim službama, koje već sedam godina tragaju za "Bijelom Udovicom".

Britanci vjeruju da se ona skriva u Jemenu i da je štite pripadnici terorističke grupe "Al šabab".

Samanta Lutvajt (35) je kćerka bivšeg britanskog vojnika, a u Jemen je otišla nakon što je povezana sa zločinima u Keniji, Somaliji i drugim dijelovima Afrike.

U tajnim službama vjeruju da je nedavno posjetila Dubai, te strahuju da planira dalje terorističke napade, uključujući štrajkove u Londonu.

Najnovija obavještajna informacija prikupljena je nakon što je funkcioner britanske MI6 (spoljnoobavještajni sektor) u Najrobiju razgovarao sa izvorom koji je "u bliskoj vezi" sa "Bijelom Udovicom".

Lutvajtova je udovica Džermejna Lindsija, jednog od bombaša odgovornih za teroristički napad 7. jula 2005. godine u Londonu i majka je četvoro djece.

Interpol je za njom raspisao crvenu potjernicu nakon što je utvrđeno da je povezana sa napadom na "Vestgejt centar" u Keniji 2013. godine. Tada je poginulo 66 ljudi, dok je 200 bilo povrijeđeno.

Ona u Jemenu, navodno, regrutuje žene, bombaše samoubice, dajući im po 300 funti, što je veliki novac za lokalne siromašne porodice.

Takođe, "Bijelu Udovicu" optužuju da petnaestogodišnju djecu drogira heroinom i potom šalje u bombaške napade.

Istražioci vjeruju da je Lutvajtova imala nekoliko plastičnih operacija, te da se ugojila kako bi bila neprepoznatljiva.

Svoju djecu, koja imaju tri različita oca, odgojila je kao džihadiste.

Ovog ljeta objavljeno je da je Lutvajtova regrutovala bombaše samoubice radi napada na turiste.

Prema obavještajnim podacima, pokušala je da okupi tim džihadista koji bi napao popularna odmarališta širom svijeta.

Potencijalni ciljevi uključivali su Veliku Britaniju, Grčku, Tursku, Kipar, španski Kostas i Kanarska ostrva, navode britanski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije