Svijet

Britanski željezničari u najvećem štrajku: Početak mogućeg ljeta nezadovoljstva?

Britanski željezničari u najvećem štrajku: Početak mogućeg ljeta nezadovoljstva?
Foto: Tanjug/AP | Britanski željezničari u najvećem štrajku: Početak mogućeg ljeta nezadovoljstva?

LONDON - Velika Britanija suočila se danas s najvećim štrajkom željezničara u posljednjih 30 godina, a desetine hiljada zaposlenih prekinulo je rad zbog spora o platama, a blokade su postavljene u zoru i biće prisutne sve do subote, što će zaustaviti saobraćaj i Londonskog metroa, prenosi Rojters.

Oko 40.000 željezničara štrajkuje zbog zamrzavanja plata i smanjenja broja radnih mjesta, a sindikati smatraju da je to samo početak mogućeg "ljeta nezadovoljstva" s nastavnicima, medicinarima, pa čak i advokatima koji se okreću ka industrijskoj akciji.

"Naša kampanja će trajati onoliko dugo koliko to bude potrebno", rekao je novinarima u ponedjeljak Maj Linč generalni sekretar sindikata Željezničkih, pomorskih i transportnih radnika (RMT).

"Netvork rejl", kompanija koja upravlja britanskom željezničkom infrastrukturom, učinila je sve da izbjegne današnju obustavu, naglasio je njen izvršni direktor Endrju Hejns.

On je za BBC Hejns rekao da mu je "duboko žao" zbog poremećaja s kojima se putnici suočavaju.

Protest željezničkih radnika podrazumijeva da će samo oko polovina britanske željezničke mreže biti otvorena u dane štrajka s veoma ograničenim uslugama na tim prugama, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije