Svijet

Broj poginulih tokom protesta u Harareu porastao na šest

Broj poginulih tokom protesta u Harareu porastao na šest
Foto: Tanjug/AP | Broj poginulih tokom protesta u Harareu porastao na šest

HARARE - Broj poginulih u sukobima demonstranata sa policijom i vojskom tokom protesta u Harareu povećan je na šest, nakon što su tri lica podlegla zadobijenim povredama, saopšteno je iz policije.

Portparol policije Čeriti Čaramba izjavila je da je situacija u zemlji, naročito u prijestonici, i dalje napeta i da je i dalje neophodna pomoć vojske u pružanju bezbjednosti.

UN, EU i Velika Britanija, čija je Zimbabve nekadašnja kolonija, pozvali su na uzdržanost, izrazivši zabrinutost zbog sukoba i nasilja nakon opštih izbora.

Vladajuća partija Zanu-PF osvojila je apsolutnu većinu u prvom glasanju od zbacivanja bivšeg lidera Roberta Mugabea, ali opozicija tvrdi da je Zanu-PF lažirala izbore.

Rezultati predsjedničkih izbora još nisu objavljeni iako su oba kandidata, vođa opozicije Nelson Čamisa i aktuelni predsjednik Emerson Mnangagva, proglasili pobjedu.

Čamisa je istakao da predsjednik Mnangagva zna da je izgubio izbore, jer bi u suprotnom rezultati već bili objavljeni do sada.

Dva vodeća kandidata u osporenim predsjedničkim izborima u Zimbabveu proglasili su pobjedu, dok nacija nestrpljivo čeka službenu objavu rezultata, tri dana nakon glasanja.

Međunarodni posmatrači pozvali su izbornu komisiju da što prije saopšti rezultate kako bi se izbjeglo dodatno nasilje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije