Svijet

Broj žrtava razornog zemljotresa u Avganistanu porastao na 1.000

Broj žrtava razornog zemljotresa u Avganistanu porastao na 1.000
Foto: Tanjug/AP | Broj žrtava razornog zemljotresa u Avganistanu porastao na 1.000

KABUL - Broj žrtava razornog zemljotresa jačine 6,1 stepen Rihterove skale koji je pogodio istok Avganistana povećan je na 1.000, saopštile su lokalne vlasti.

U snažnom zemljotresu koji je noćas pogodio ruralni, planinski region istočnog Avganistana u blizini pakistanske granice povrijeđeno je još 1.500 osoba, navode lokalne vlasti, prenosi AP.

Pakistansko meteorološko odjeljenje saopštilo je da je epicentar zemljotresa bio u avganistanskoj provinciji Paktika, oko 50 kilometara jugozapadno od grada Hosta, u kom su oštećene zgrade, a potresi su se osetili čak i u pakistanskoj prestonici Islamabadu, navodi američka agencija.

U spasavanju je danas angažovan i helikopter, ali će akcija vjerovatno biti komplikovana pošto su mnoge međunarodne humanitarne organizacije napustile Avganistan nakon što su talibani preuzeli vlast u toj zemlji, ocjenjuje AP i dodaje da potresi jačine 6,1 stepen Rihterove skale mogu izazvati ozbiljnu štetu u toj oblasti, u kojoj su kuće i druge zgrade loše izgrađene, a klizišta su česta.

Zvaničnici su upozorili da će konačni broj žrtava vjerovatno biti veći, a u Kabulu je premijer Avganistana Mohamed Hasan Ahund sazvao hitan sastanak u predsjedničkoj palati kako bi koordinirao spasilačke akcije, a Bilal Karimi, zamjenik portparola talibanske vlade, apelovao je na Twitteru da humanitarne agencije pošalju timove u tu oblast, prenosi AP.

Ovo je najsmrtonosniji zemljotres u Avganistanu od 1998. godine, kada je u podrhtavanju tla iste jačine na sjeveroistoku Avganistana poginulo najmanje 4.500 ljudi, a Evropska seizmološka agencija (EMSC) saopštila je da je podrhtavanje tla osjetilo 119 miliona ljudi u radijusu od 500 kilometara, navodi američka agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije