Svijet

Novi flamanski savez: Radimo na otcjepljenju Flandrije od Belgije

Novi flamanski savez: Radimo na otcjepljenju Flandrije od Belgije
Novi flamanski savez: Radimo na otcjepljenju Flandrije od Belgije
N.N.

BRISEL - Lider Novog flamanskog saveza Bart De Wever pokrenuo je raspravu o nezavisnosti Flandrije rekavši da će njegova stranka opet intenzivno raditi na "osamostaljenju" te belgijske pokrajine u kojoj se govori holandski, što podstiče bojazan od nove krize s Valoncima koji govore francuski.

Da bi u oktobru 2014. ušao u frankofonsku liberalnu vladu Charlesa Michela, Novi flamanski savez (N-VA) Barta De Wevera pristao je da do 2019. odgodi svoje institucionalne zahtjeve.

Ova stranka je na parlamentarnim izborima u maju 2014. osvojila 32,5 odsto glasova u Flandriji, u septembru je imala podršku tek 27,5 odsto flamanskog stanovništva, navodi se u anketi dnevnog lista La Libre Belgique.

Istovremeno su pristaše otcjepljenja iz Vlaams Belanga (krajnja desnica) koji su 2014. pali na 5,8 odsto, porasli na 9,7 odsto.

"Poštujemo naše obećanje (...) da ćemo načiniti stanku što se tiče osamostaljenja. No to ne znači da će flamanski pokret biti neaktivan", dodao je.

Bart De Wever (45), gradonačelnik Antwerpena, povjerio je dvama zastupnicima N-VA, Hendriku Vuyveu i Veerle Wouters zadaću da "okupe snage u stranci i izvan nje kako bi se povela rasprava o sljedećim koracima u osamostaljenju Flandrije" u kojoj živi 60 posto od 11 milona Belgijanaca.

"Bart De Wever želi da gurne našu zemlju u još jednu krizu", upozorili su frankofonski pristaše centra, smjerajući na formiranje vlade nakon izbora 2010. koje je potrajalo 541 dan.

Zadnjih sedmica lideri  N-VA su zategnuli odnose s Valoncima. Regionalna ministrica bliska Weveru, Liesbeth Homans, izjavila je 6. januara kako se "nada" da do 2025. Belgija više neće postojati.

(NN, index.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije