Svijet

Burne reakcije na Maskov stav o Ukrajini, reagovao i Zelenski

Burne reakcije na Maskov stav o Ukrajini, reagovao i Zelenski
Foto: Tanjug/AP | Burne reakcije na Maskov stav o Ukrajini, reagovao i Zelenski

VAŠINGTON - Stav izvršnog direktora Spejseksa, multimilijardera Ilona Maska, kako bi rat između Rusije i Ukrajine mogao da bude riješen, na Tviteru je izazvao burne reakcije, a na objave Maska reagovao je i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Mask je naveo da je potrebno ponoviti izbore u regionima koji su se izjasnili za pripajanje Rusiji, pod nadzorom Ujedinjenih nacija, pa ako narod izrazi volju da Rusije ode, tako treba i da bude.

Krim, kako je napisao, ostaje formalno dio Rusije, kao što je bio od 1783, odnosno do, kako smatra Mask, "greške Nikite Hruščova".

Zatim, kako je naveo, "vodosnabdijevanje Krima je obezbijeđeno, a Ukrajina ostaje neutralna".

Za manje od dva sata Mask je dobio više od milion odgovora, a većina se ne slaže sa njegovim mišljenjem o mogućem ishodu.

Mask je botove optužio za takav rezultat glasanja.

Nakon toga, on je napravio novu anketu: Volja naroda koji živi u Donbasu i na Krimu treba da odluči da li žele da budu dio Rusije ili Ukrajine. Da ili ne?

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak je reagovao na Maskove objave i napisao u komentaru: "Da li pokušavaš da legalizuješ pseudoreferendume koji su se održali pod prijetnjom oružja u uslovima progona, masovnih pogubljenja i mučenja? Loš put".

Mask je tada odgovorio: "Ne, predlažem da se glasa pod nadzorom UN (ili izaberite svoj subjekt ili državu od najviše povjerenja)".

On je u odgovoru Podoljaku napisao i: "Možda pristup sličan Kosovu".

I ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uzvratio je Masku nakon što je vlasnik Tesle objavio anketu na Tviteru sa svojim mišljenjem o okončanju rata u Ukrajini.

U svom odgovoru Zelenski je objavio sopstvenu anketu, pitajući pratioce Tvitera da li im se više dopada najbogatiji čovek na svijetu dok je podržavao Ukrajinu.

"Koji Ilon Mask vam se više sviđa? Onaj koji podržava Ukrajinu ili onaj koji podržava Rusiju", napisao je Zelenski.

Osam sati nakon objavljivanja, u toj anketi bilo je više od 1,5 odgovora, prenosi BBC.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije