Svijet

CNN: Samo se Tramp raduje Erdoanu

CNN: Samo se Tramp raduje Erdoanu
Foto: N.N. | CNN: Samo se Tramp raduje Erdoanu

VAŠINGTON - Američki predsjednk Donald Tramp jedva čeka da se vidi sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoanom, ali je teško pronaći bilo koga drugog u Vašingtonu ko dijeli njegov entuzijazam, komentariše CNN pred današnju posjetu Erdoana Vašingtonu.

Američka televizija ističe da je turski predsjednik nepoželjan gost u mnogim dijelovima američke prestonice.

Tokom njegove prošle posjete, pripadnici njegovog obezbjeđenja pokazali su u sukobu sa demonstrantima "divljački izliv autoritarizma" na ulicama Vašingtona, navodi CNN.

Ni u njegovom odsustvu stvari se nisu promijenile - njegova odluka o upadu turskih trupa na sjeveroistok Sirije izazvala je skoro sveopšti gnjev u američkom Kongresu, kao što je bio slučaj i prilikom kupovine sofisticiranog ruskog naoružanja i udruživanja sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Ipak, navodi CNN, Erdoan može da očekuje crveni tepih od Trampa, koji je, tvrdi, opsjednut stranim "snagatorima".

To će samo doprinijeti neprijateljstvu poslanika koji već misle da je Tramp izmanipulisan da bi dao zeleno svetlo za Erdoanov marš u Siriju.

"Ne budite opasan momak. Ne budite budala", napisao je Tramp u bizarnom pismu Erdoanu prošlog mjeseca, upozoravajući ga da ne ide predaleko sa operacijom.

Tramp će, međutim, biti pun osmjeha kada se budu sastali, jer poslije otvaranja puta za stratešku i humanitarnu katastrofu za kurdske saveznike SAD u regionu, on prisvaja zasluge da je spasao hiljade života tako što je zaustavio sukobe.

Američki predsjednik takođe želi pohvale zato što je sklonio svoje trupe sa opasnog terena, iako su neki ostali da bi spriječili ponovno oživljavanje Islamske države.

Tramp takođe može da posmatra susret sa Erdoanom kao kontraprogramiranje protiv javnih saslušanja u istrazi za impičment, koja počinju danas, ali, kako CNN zaključuje, ideja da predsjednik može da vidi vrijednost u tome što stoji sa stranim liderom optuženim za kršenje prava na različito mišljenje i slobodu izražavanja u trenutku kada je optužen za zloupotrebu moći, predstavlja komentar vremena.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije