Svijet

Čavez samu sebe proglasila predsjednicom Bolivije

Čavez samu sebe proglasila predsjednicom Bolivije
Foto: Tanjug/AP | Čavez samu sebe proglasila predsjednicom Bolivije

LA PAZ - Senatorka bolivijske opozicije Žanin Čavez proglasila je samu sebe privremenom predsjednicom Bolivije, a nakon ostavke Evo Moralesa.

Poslanici iz stranke Moralesa bojkotovali su sjednicu, što znači da nije bilo kvoruma za imenovanje, ali Čavez je rekla da je sljedeća na redu po ustavu te obećala da će uskoro održati izbore, piše BBC.

Morales je osudio njenu najavu opisujući Čavez kao "desničarsku senatorku koja vrši državni udar". On je otputovao u Meksiko rekavši da je tamo zatražio azil jer mu je život u opasnosti. U nedjelju je podnio ostavku nakon višesedmičnih protesta zbog spornog rezultata predsjedničkih izbora. Kazao je da je bio prisiljen odstupiti te kako je to učinio svojevoljno "kako više ne bi bilo krvoprolića".

Senatorka Čavez preuzela je u utorak privremenu kontrolu nad Senatom, stavljajući samu sebe sljedeću na red za predsjedavanje.

Sjednicu parlamenta za njeno imenovanje bojkotovali su zastupnici iz Moralesove stranke Ljevičarski pokret za socijalizam koji su rekli da je to nelegitimno.

"Prije definitivnog odsustva predsjednika i potpredsjednika, kao predsjednika Senatorskih komora, odmah preuzimam predsjedništvo onako kako je predviđeno ustavnim poretkom", rekla je Čavez, što su opozicijski poslanici ispratili aplauzom.

Najviši ustavni sud Bolivije podržao je njeno preuzimanje vlasti, prenosi Klix.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije