Svijet

Čavušoglu: Planiran povratak dva miliona izbjeglica u Siriju

Čavušoglu: Planiran povratak dva miliona izbjeglica u Siriju
Foto: Tanjug/AP | Čavušoglu: Planiran povratak dva miliona izbjeglica u Siriju

ŽENEVA - Turska planira da vrati najmanje dva miliona izbjeglica na sjeveroistok Sirije, gdje je Ankara izvršila ofanzivu pod nazivom "Operacija mirno proljeće", izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

On je nakon razgovora sa ministrima spoljnih poslova Rusije i Irana Sergejom Lavrovim i Muhamedom Džavadom Zarifom rekao da je cilj Turske bezbjedan povratak izbjeglica, koji bi trebalo sprovesti u skladu sa međunarodnim pravom i u koordinaciji sa agencijama UN.

"Mislimo da se dva miliona izbjeglica može vratiti u područja koja su oslobođene od terorista", istakao je Čavušoglu.

Turski ministar nazvao je osnivanje Sirijske ustavne komisije "velikim i hrabrim korakom naprijed" u procesu pronalaženja političkog rješenja za krizu u Siriji, javio je TASS.

Trojica ministara sastali su se juče u formatu iz Astane u Ženevi, a razgovarali su o situaciji u Siriji i početku rada Sirijske ustavne komisije, koja će danas održati svoju prvu sjednicu.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu juče je saopštio da su pripadnici snaga sirijskih Kurda okončali povlačenje iz dijela zemlje na sirijsko-turskoj granici i prije isteka roka dogovorenog između Moskve i Ankare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije