Svijet

Češki poslanik tužio Evropski savjet

Češki poslanik tužio Evropski savjet
Foto: Ilustracija | Češki poslanik tužio Evropski savjet

BRISEL - Opšti sud EU potvrdio je da je poslanik češkog parlamenta Lukaš Vageneht podnio tužbu protiv Evropskog savjeta jer su dozvolili premijeru Češke Andreju Babišu da učestvuje u pregovorima o budžetu evropskog bloka uprkos zabrinutosti da njegovo prisustvo predstavlja potencijalni sukob interesa.

Vageneht je iz opozicione Piratske partije i tvrdi da Babiš ne treba da učestvuje u diskusijama o budžetu jer je poljoprivredni konglomerat "Agrofert" čiji je on osnivač dobio fondove EU.

Evropski portal "Politiko" navodi da Babiš više nije vlasnik konglomerata ali organizacije poput "Transparensi internešnela" tvrde da je on i dalje "osnivač i stoodstotni korisnik beneficija" dva trusta koji nadgledaju tu firmu.

Babiš ističe da je odustao od svojih poslovnih interesa i negira krivicu.

Vageneht traži da Opšti sud EU procijeni da li Babiš predstavlja sukob interesa i da Evropskom savjetu ukaže kako da nastavi sa radom. On je, takođe od suda zatražio odgovor do samita Evrospkog savjeta u decembru.

Agencija EU za borbu protiv prevara OLAF istraživala je optužbe da su poljoprivredno dobro i hotelski kompleks povezan sa "Agrofertom" zloupotrijebili evropske fondove i slučaj su predali u nadležnost čeških zvaničnika.

Nacionalne vlasti su odbacile slučaj u septembru sa zaključkom da je kompleks poznat pod imenom Rodino gnijezdo ispravno okvalifikovano kao manje i srednje preduzeće radi dobijanja subvencija EU.

Rezultati dva preliminarna izvještaja koje je nadgledala Evropska komisije i čije je detalje objavio češki dnevnik "Hopodarske novini" pokazuju da Babiševe veze sa "Agrofertom" predstavljaju sukob interesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije