Svijet

Članice G7 pozvale Kinu da prestane da podržava Rusiju

Članice G7 pozvale Kinu da prestane da podržava Rusiju
Foto: SW1994/Pixabay | Članice G7 pozvale Kinu da prestane da podržava Rusiju

BERLIN - Zemlje članice Grupe sedam najrazvijenijih zemalja (G7) pozvale su danas Kinu da ne pomaže Rusiji, a naročito da ne podriva međunarodne sankcije i ne opravdava akcije Moskve u Ukrajini.

Peking treba da podrži suverenitet i nezavisnost Ukrajine, a ne da "pomaže Rusiji u njenom agresorskom ratu", navodi se u zajedničkim zaključcima G7, prenosi AP.

Ove zemlje pozivaju Kinu i da, kako tvrde, prestane da manipuliše informacijama i dezinformacijama, i da "preduzima druge aktivnosti da bi dala legitimitet ruskom agresorskom ratu protiv Ukrajine".

"Nikada nećemo priznati granice koje je Rusija pokušala da promijeni vojnom agresijom", saopštile su članice G7, prenosi američka agencija.

Velika Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan i Sjedinjene Američke Države, ponovile su svoj stav da teritorije koje su zauzele ruske snage treba da budu vraćene Ukrajini i pozvale Kinu da poštuje međunardno i nacionalno pravo.

Članice G7 ističu značaj mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza i podržavaju učešće Tajvana na Svjetskoj zdravstvenoj skupštini i tehničkim sastancima SZO, te izražavaju duboku zabrinutost u vezi s poštovanjem ljudskih prava u Kini, posebno u Sinđangu i na Tibetu, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije