Svijet

Čuvaru (101) koncentracionog logora pet godina robije

Čuvaru (101) koncentracionog logora pet godina robije
Foto: Tanjug/AP | Čuvaru (101) koncentracionog logora pet godina robije

Sud u Njemačkoj osudio je Josefa S. (101), bivšeg čuvara u nacističkom koncentracionom logoru na pet godina zatvora, i on je najstariji osoba na svijetu koja je osuđena kao saučesnik u vršenju ratnih zločina tokom Holokausta.

Josef je osuđen zbog svoje uloge u ubistvima 3.518 zatvorenika u logoru Zahsenhauzen u periodu od 1942. do 1945. godine.

Osuđeni penzioner je sve vrijeme suđenja tvrdio da je nevin i govorio "da nije učinio apsolutno ništa" te da nije bio ni svjestan jezivih zločina koji su počinjeni u logorima.

"Ni ne znam zašto sam ovde", rekao je on na suđenju.

Međutim, tužioci kažu da je svjesno učestvovao u zločinima kao čuvar u logoru.

Više od 200.000 ljudi, među kojima je bilo Jevreja, Roma, protivnika režima i homoseksualaca, držano je u Zahsenhauzenu u periodu od 1936. do 1945. godine.

Desetine hiljada zatvorenika preminulo je od prinudnog rada, gladi ili bolesti, a mnogi su brutalno ubijeni ili su umrli usljed medicinskih eksperimenata koji su vršeni nad njima.

U optužnici protiv Josifa navodi se da je pomagao i podržavao pogubljenja sovjetskih zatvorenika 1942. godine, kao i da je pomogao i podržao ubistvo zatvorenika otrovnim gasom.

U vrijeme izvršavanja zločina imao je 21 godinu.

Tokom suđenja, Josef je dao više oprečnih izjava o svojoj prošlosti, ističući da su mu se "stvari malo zbrkale u glavi".

U jednom trenutku stogodišnjak je rekao da je veći dio Drugog svetskog rata radio kao poljoprivrednik u Njemačkoj, što je u suprotnosti sa nekoliko istorijskih dokumenata koji nose njegovo ime, datum i mjesto rođenja.

Poslije rata, prebačen je u logor u Rusiji prije nego što se vratio u Njemačku, gdje je radio kao poljoprivrednik i bravar.

Ostao je na slobodi tokom suđenja, koje je počelo 2021. godine, ali je nekoliko puta odlagano zbog njegovog zdravlja, prenosi Telegraf.

Uprkos njegovoj osudi, malo je vjerovatno da će biti stavljen iza rešetaka s obzirom na njegove godine. On namjerava da uloži žalbu, rekao je AFP-u njegov advokat Stefan Voterkamp.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije