Svijet

Demonstranti u Italiji verbalno napali i prijetili novinarima

Demonstranti u Italiji verbalno napali i prijetili novinarima
Foto: Nezavisne novine/Arhiva | Demonstranti u Italiji verbalno napali i prijetili novinarima
Tanjug

RIM - Moćno nacionalno udruženje italijanske štampe Ašostampa saopštilo je danas da oštro osuđuje napade lučkih radnika u Trstu na novinare.

Prema saopštenju Udurženja koje su prenijeli italijanski mediji, demonstranti su uvredama i prijetnjama napali novinare koji su izvještavali sa protesta, a nekima su onemogućili direktno javljanje u program.

Radnici luke u Trstu protestuju zbog obaveze koju je uvela vlada da od 15 oktobra niko ne može da radi a da ne posjeduje "zelenu propusniocu" (grin pas), to jest potvrdu o vakcinaciji protiv kovida19.

U saopštenju novinarskog udruženja navodi se da su novinari, na žalost, postali redovna meta aktivista "no grin pas" i protesta lučkih radnika luke u Trstu.

Danas je policija bila primorana da novinare, koji izvještavaju sa protesta, "obezbjedi" stavljajući ih u prostor zaštićen metalnim ogradamna.

Udruženje italijanske štampe ističe svoju solidarnost sa kolegama i ukazuje da su "napadi na novinare u stvari atak na slobodu izražavanja i informisanja koju garantuje član 21 italijanskog Ustava".

Kako izvještavaju mediji, među lučke radnike umješali su se i aktivisti "no grin pas", pa je intervenisala i policija koja je vodenim topovima i suzavcem rastjerala demonstrante iz luke.

Blokada luke je ukinuta, ali se oko dvije hiljade demonstranata pomjerilo na centralni trg u Trstu, "Pjaca unita", gdje su nastavili proteste.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije