Svijet

Detalji masakra u Teksasu: Policija ušla u učionicu nakon 40 minuta

Detalji masakra u Teksasu: Policija ušla u učionicu nakon 40 minuta
Foto: Tanjug/Jerry Lara/The San Antonio Express-News via AP | Detalji masakra u Teksasu: Policija ušla u učionicu nakon 40 minuta

Glavni službenik za bezbjednost u Teksasu rekao je da je policija donijela pogrešnu odluku u vezi masakra u Osnovnoj školi Robb.

"Kad bih mislio da će to pomoći, izvinio bih se", rekao je Steven McCraw tokom konferencije za novinare.

Rekao je da policajci nisu ušli u školu jer nisu vjerovali da se pucnjava još uvijek odvija.

Na snimcima nastalima tokom napada vidi se kako roditelji djece pokušavaju sami ući u školu kako bi spasili djecu, ali im to onemogućavaju policajci. Roditelji mole policajce da krenu u akciju i upucaju napadača ili da ih barem puste da to učine oni sami. Jedna majka tvrdi da su joj stavili lisice, a protiv jednog roditelja su navodno upotrijebili suzavac, prenosi Index.

Policiji je trebalo 40 minuta da uđe u školu

McCraw je potvrdio kako je policiji trebalo 40 minuta da uđe u školu i učionicu u kojoj se dogodila pucnjava. Učenici su iznutra više puta zvali policiju, neki su zvali i s mobitela već stradalih kolega i učiteljica.

Policajci nisu ušli u učionicu do 12.50, rekao je McCraw, kad su snage bezbjednosti iskoristile ključ od domara da otvore zaključana vrata i ubiju Ramosa.

Potvrđeno je kako se ispred škole okupilo čak 19 policajaca, ali nisu ušli unutra. Nakon što je napadač ubijen, policija je kod njega pronašla čak 1.657 komada streljiva. Podsjetimo, napadač je tokom pucnjave ubio 19 učenika i dvije nastavnice, a ranio još najmanje 17 osoba.

Vlasti kažu da nije imao kriminalnu prošlost, senator se ne slaže

Republikanski senator iz Teksasa Tony Gonzales izjavio je danas da je masovni ubica Salvador Ramos uhapšen prije četiri godine nakon što je "rekao ljudima da planira pucati u školi kada navrši 18 godina".

"Ubica je uhapšen prije nekoliko godina, prije četiri godine, jer je imao ovaj plan i rekao - kad budem apsolvent 2022. godine, pucaću u školu", rekao je Gonzales za Fox News.

Važno je istaknuti da su vlasti ranije rekle da Ramos nije imao kriminalnu prošlost.

Majka ubice iz Teksasa: Molim vas da oprostite mom sinu, imao je svoje razloge

Majka Salvadora Ramosa, tinejdžera koji je u Osnovnoj školi Robb u Teksasu ubio 19 učenika i dvije učiteljice, molila je za oprost svom sinu. Adriana Martínez Reyes, čiji je sin u vremenskom periodu od nekoliko dana kupio dvije puške i ogromnu količine municije te počionio ovaj masakr, dala je izjavu za medije.

"Nemam riječi. Ne znam šta je mislio. Imao je svoje razloge zašto je učinio to što je učinio. Molim vas, ne osuđujte ga. Ja samo molim da mi oproste nedužna djeca koja su stradala", rekla je njegova majka.

(Index)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije